Trump chce zvětšit armádu, ale mladí Američané jsou moc tlustí

23. únor 2018

Americký prezident Donald Trump představil ambiciózní plán rozšířit armádu o tisíce rekrutů. Hrozí ale,  že záměr skončí krachem. Mladí Američané nejsou dostatečně fit.

Tři čtvrtiny Američanů ve věku 17 až 24 let nejsou schopny vojenské služby kvůli obezitě, zdravotním problémům, záznamům v trestním rejstříku nebo nedostatečnému vzdělání, ukazují vládní data. Pro Pentagon, který chce v příštích pěti letech přijmout tisíce nových vojáků, námořníků, pilotů a kybernetických specialistů, je to hodně krušná zpráva, píše americký server Politico.

Za posledních deset až patnáct let raketově vzrostlo procento Američanů trpících obezitou nebo nadváhou. Přibývá také astmatiků. Množství absolventů středních škol stále není nijak závratné, shrnuje nedostatky mladých generálporučík ve výslužbě Tom Spoehr z amerického konzervativního think-tanku The Heritage Foundation.

Kdo má stálou práci, do armády nechce

Další významnou překážkou na cestě k rozšíření armády je nízká nezaměstnanost, která se ve Spojených státech v současnosti pohybuje na čtyřech procentech. Historicky se prokázalo, že když mají lidé dostatek práce na plný úvazek, jsou méně ochotní sloužit vlasti se zbraní v ruce. Jenže masivní nábor je klíčovou součástí vládního plánu s cílem investovat miliardy dolarů do mocenského souboje s Ruskem, Čínou a dalšími vojenskými velmocemi.

armáda - výcvik

Plánovaný rozpočet počítá s více než 25 000 nových vojáků do roku 2019. Do roku 2023 má přibýt dokonce 56 600 rekrutů. „V roce 2016 byla americká armáda nejmenší od druhé světové války,“ vysvětluje David Norquist, jeden z vysoce postavených úředníků finančního oddělení Pentagonu. Jenže splnit ambiciózní cíle nebude jednoduché. Vládní studie mimo jiné ukazují, že kriminální minulost brání v nástupu do armády jednomu z deseti mladých dospělých, kteří by jinak byli schopni služby.

Trump je prý dítě přecpané cheeseburgery a narcis v županu. Dá se ale knize Fire and Fury věřit?

Je Donald Trump opravdu dítě přecpané hamburgery?

Už loni se v tisku začaly objevovat zvěsti o skandální knize s názvem Fire and Fury. Novinář Michael Wolff v ní popisuje první měsíce Donalda Trumpa v Bílém domě. Bylo jasné, že kniha otřese USA – Trumpa vykresluje jako vrcholně narcistního hlupáka. Reakce však nakonec překvapila samotného Wolffa i jeho vydavatele. Fire and Fury se rychle po vydání stala bestsellerem na Amazonu a nejvíce nelegálně stahovanou knihou poslední doby. Dá se ale sebraným historkám věřit?

Jako řešení se nabízí snížit požadavky kladené na zájemce o vojenskou službu a dát mladým možnost pracovat na jejich fyzické kondici až v armádě. Padl rovněž návrh otevřít dveře i lidem s méně závažnými kriminálními prohřešky, kteří prokáží, že se už dali na správnou cestu, píše americký server. Kritici ale namítají, že armáda už se snižováním standardů prodělala neblahou zkušenost v roce 2009, kdy vrcholila válka s Irákem. Tehdy přijatí rekruti se záznamy v trestním rejstříku byli propouštěni mnohem častěji než ostatní vojáci.

Jisté je, že Pentagon bude muset vynaložit více peněz a úsilí, aby přilákal do armády dostatek mladých lidí a aby odvrátil národní bezpečnostní krizi, uzavírá Politico.

Příspěvek byl součástí výběru z médií Radia Wave. Poslechnout si ho můžete každou středu po 15. hodině.

autor: kult
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.