Trumpovo odvolání je nemyslitelné, soudí autor podcastu o americké politice Matěj Schneider

9. leden 2020

Aktuální eskalace napětí mezi Spojenými státy a Íránem, kterou rozdmýchal atentát na íránského generála Sulejmáního, přemazala předchozí největší téma americké společnosti, impeachment prezidenta Donalda Trumpa. Tím se také v jednom z dílů svého podcastu Redneck zabýval Matěj Schneider, publicista a komentátor, který americké politické dění dlouhodobě sleduje.

Připomíná to scénář filmu Vrtěti psem: americký prezident rozpoutá válku, aby odvedl pozornost od svých skandálů. Zatímco ale filmový prezident v roli Dustina Hoffmana vede válku fiktivní, Donald Trump si zahrává s rozpoutáním konfliktu, který by odnesli skuteční lidé.

„Spousta lidí samozřejmě řeší, jestli odvést pozornost nebyl Trumpův záměr,“ říká Schneider. „Podle mě to ale bude ještě přímočařejší, protože Trump funguje daleko bazálněji. Moc dobře si uvědomuje, že kdykoli bombardoval Blízký východ, chválili ho i jeho častí odpůrci. Například spousta demokratických kandidátů se vůči Trumpovi vymezuje kvůli volbám, a ne z nějakých principů.“

03644140.jpeg

Ze stínu svého impeachmentu se ale Trump jen tak nevymaní. Zvlášť když ho rozhodující kolo tohoto politického boje teprve čeká. „Dolní komora amerického Kongresu poslala skrze odhlasování impeachmentu v podstatě takovou ústavní žalobu do Senátu, kde začne proces rozhodování o tom, jestli má být Trump skutečně odvolán,“ popisuje Schneider celý proces. „A je skoro nemyslitelné, že by k tomu došlo. Nejen kvůli rozložení sil v Senátu, kde vládnou republikáni, ale také kvůli soustředění celé obžaloby na jednu kauzu Trumpova vydírání ukrajinského prezidenta, která je pro spoustu amerických voličů nezajímavá.“

Trumpovu impeachmentu se Schneider věnuje i v jednom z dílů svého podcastu Redneck, který natáčí s podporou projektů Alarm a Voxpot. Co ho k mapování americké politiky podcastovou formou přivedlo?

„Nevyhovuje mi pokrytí, jaké se u nás dostává americké politice. Spousta lidí se zaměřuje na dění ve Washingtonu, ale chybí takové to podhoubí ve větších i menších amerických městech a státech,“ vysvětluje Schneider. „Zároveň jsem se chtěl víc zaměřit na vznikající hnutí a odborářskou činnost, která se v Americe v posledních letech probouzí.“

S blížícími se prezidentskými volbami v USA podle Schneidera vykrystalizovali čtyři nejsilnější kandidáti: Joe Biden, Bernie Sanders, Elizabeth Warren a Pete Buttigieg. Koho z nich by Schneider označil za nejsilnějšího Trumpova soupeře?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.