Trustův ponurý hédonismus v Desce týdne

14. duben 2014

„Je skvělé, že si dnes můžete nahrát nápad, hned jak vám přijde na mysl a odložit si ho na později,“ říká Robert Alfons, který vystupuje pod jménem Trust. Svoje druhé album Joyland, které je naší Deskou týdne, nahrál během koncertování po celém světě a je proto podle něj daleko energičtější a sebejistější.

V Torontu žijící Robert Alfons založil Trust v roce 2009 původně jako duo s Mayou Postepski, která je známější jako součást darkwaveové kapely Austra. Hned poté co v roce 2011 vydali svůj výtečný první singl Candy Walls, si jich všiml label Arts & Crafts a na začátku roku 2012 jim vydal album TRST. Jejich debut sice u posluchačů nepropadl, ale od většiny kritiků dostal spíše průměrné hodnocení.

Letos vydané album Joyland už nahrával Alfons sám. V rozhovorech tvrdí, že přechod od dua k sólovému projektu nebyl nikterak násilný. Už první album Trust prý bylo sestaveno převážně z jeho starých skladeb. Ty ve většině případů táhl dopředu Alfonsův specifický spratkovský hlas, snoubící se s masivními syntezátorovými riffy. Oproti prvnímu albu se na novince Joyland přesouvá od jednodušších synthpopových poloh k sofistikovanějšímu klubovému zvuku.

Robert Alfons říká, že pro něho bylo určující osamocené vyrůstání v kanadském Winnipegu. Tamní bezútěšné zimy si krátil mimo jiné hraním počítačových her. Soundtracky her jako Donkey Kong Country nebo Metal Gear Solid jsou prý pro něj silným inspiračním zdrojem dodnes. Hudebně se pak cítí ovlivněn Brianem Enem nebo Nickem Drakem. V rozhovoru pro kanadský hudební časopis Exclaim! říká, že sice na jednu stranu tíhne k emociálním, melodickým skladbám, ale zároveň by mezi nejlepší zážitky svého života zařadil noci protančené v klubech. Vedle ponurého samotářství je v jeho hudbě klubový hédonismus značně slyšet.

V rubrice Deska týdne se dozvíte, jak se tato na první pohled nepravděpodobná kombinace bude líbit našim recenzentům.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.