Tu a tam jiskra. Rostamův debut se špičkovými skladbami šetří

9. říjen 2017

Dlouhá léta byl považován za kreativní motor populárních Vampire Weekend. Po svém odchodu Rostam Batmanglij přichází s vlastní představou nekonformního indie popu na debutové deskce Half-Light. Silných momentů je na ní hned několik, v úvodu nasazené tempo ale nahrávka neudrží.

Rostam Batmanglij na svůj debut nechal fanoušky dlouho čekat. Známá je jeho práce v sestavě slavných Vampire Weekend i ve skromněji přijímané, přesto pozoruhodné dvojici Discovery. O jeho hudbě ví také posluchači zpěvaček Carly Rae Jepsen, Solange nebo Charli XCX, kterým třiatřicetiletý hudebník pomohl s několika úspěšnými písničkami. Konečně i loňská deska projektu Hamilton Leithauser + Rostam obdržela veskrze pozitivní reakce. Jak ale bude znít jeho sólovka? To byla otázka, na niž dosud částečně odpovědělo jen několik osamocených tracků.

Na svém debutovém albu Half-Light se ukazuje tvůrce, který si stále umí najít cestu vyhýbající se zavedeným konvencím. Zvlášť Rostamovi je totiž připisována zásluha za to, že Vampire Weekend, které opustil v roce 2016, nezní jako tisícovky dalších kapel navlečených do totožné kytarové uniformy. To je také důvod, proč jej vyhledávají popové hvězdy pátrající po zvuku, s nímž se odliší od konkurence. Podobně jako například Devonté Hynes (aka Blood Orange) je Rostam člověkem, na jehož dveře se v takovém případě klepe.

Odvrácenou stranou jsou ovšem vysoká očekávání – udělejte krok vedle a z vaší slávy zbude jen prach a pár archivních recenzí, když dobře, tak s vysokou známkou. Blood Orange to před rokem zvládl a natočil ambiciózní, pestrou a ovšemže také elegantní desku, na niž se valily superlativy. Své si s ní jistě obhájil. A co Rostam? Tomu se občas také daří, jiskra ale přeskočí jen tu a tam.

Začíná to přitom tak dobře. Album se otevře skladbou Summer s nápěvy, u kterých by nepřekvapilo, kdyby si je nahrubo načrtl a pro později schoval Panda Bear. Málokdo také dokáže zvládnout tak prostou klavírní citovku, jakou je titulní Half-Light. Rostamovi se to daří a pokračuje vůbec nejsilnější skladbou Thatch Snow – třemi minutami z toho nejlepšího, co se v letošním roce v hudbě objevilo. Rostam tu připomene naivní nevinnost, kterou tak dobře před desítkami let zachytili Beach Boys.

Netrvá to bohužel dlouho a dojde na zpackaný duet Hold You s Angel Deradoorian, který je se svým vokodérem v lepším případě zbytečný, v tom horším rovnou otravný. To druhé už platí bezvýhradně o následující When, pro jejíž apelativní závěr se na téměř hodinové nahrávce nemělo najít místo. Rostam si následně pomůže singlovými skladbami jako EOS nebo Wood, které si zaslouží jen chválu, nicméně po téměř dvou letech od původního vydání jejich kouzlo už trochu vyprchalo. Až těsně před cílovou čárou se spolu se singlem Gwan a jeho bublajícími smyčci vrátíme na v začátku načrtnutou trať.

„Občas se tomu směju, jak moc dobře mě znáš,“ zpívá tu Rostam. Pokud tu druhou osobu vztáhneme na nás coby posluchače, bylo v několika nových skladbách řečeno dost na to, abychom jej nespouštěli ze zřetele. Indie pop v Rostamově podání dokáže znít nebývale svěže a na několika místech se jeho album zaryje hluboko pod kůži. Jen jich na dlouho pilovaném debutu mělo přijít ještě o trochu víc.

Rostam – Half-Light (Nonesuch, 2017)
Hodnocení: 70 %

autor: Vojtěch Jírovec

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.