Turban – 12 tracků roku 12

29. prosinec 2012

Beatové obžerství 2012. Třešničky na dortě klubové hudby uplynulého roku rekapituluje Turban.

12) Kanye WestMercy (RL Grime & Salva remix)
Masivní remix masivního tracku. RL Grime se letos se svými předělávkami (Rihanna, Shlohmo, Benny Benassi) vedral mezi remixérskou špičku a jednoho z tahounů čerstvého klubového zvuku. Trapová salva bez milosti.

11) Mikky EkkoPull Me Down (Ryan Hemsworth remix)
Ryan Hemsworth patřil bez nadsázky mezi nejzajímavější a nejoriginálnější hiphopové producenty roku 2012 a svoje skills potvrdil rovněž na řadě remixů – tím nejchytlavějším je bezesporu Hemsworthova reinterpretace Clams Casinem produkovaného RnB lamentu mladého zpěváka Mikkyho Ekka.

10) Lapalux Quartz
Lapalux na svém druhém EP Some Other Time (a především v melancholické úvodní skladbě Quartz) potvrdil svou pozici jedné z nejzajímavějších nových tváří FlyLova labelu Brainfeeder a Turban už se nemůže dočkat na debutové album jeho analogově praskavých beatomaleb - stejně jako na jeho premiérové domácí vystoupení na narozeninách Radia Wave (12. ledna v Meetfactory!).

9) oOoOOStarr
Stejně jako Lapalux má i Chris Dexter Greenspan aka oOoOO na kontě dvě skvělá EPčka – a debutová dlouhometrážní deska snad také spatří světlo světa v příštím roce. V tracku Starr z posledního počinu Our Love Is Hurting Us koncentroval oOoOO snad vše, co činí jeho temně pomalý pop tak sexy.

8) Kuedo Work, Live and Sleep in Collapsing Space
Deska Severant poloviny Vex’D Jamieho Teasdalea pod jeho novým pseudonymem Kuedo byla, alespoň pro Turban, jedním z vrcholů roku 2011 – v originálním (a dříve netušeném) prolnutí trapových beatů, jukeových rytmů a vangelisovských syntetických árií Kuedo pokračuje i na vzletně kosmickém singlu Work, Live & Sleep in Collapsing Space.

7) BaauerHarlem Shake
Banger roku aneb brooklynský bijec Baauer s tímto trackem poprvé zabil na Rustieho Essential Mixu pro BBC Radio 1 – a od té doby jeho óda na lascivní taneček z Harlemu masíruje vnitřnosti klubů po celé planetě. Baauer drží kohortu nového amerického klubového zvuku spojujícího trap-rapovou naléhavost a disko chytlavost – a můžeme od něj ještě čekat velké věci (a debut na LuckyMe snad již v roce 2013).

6) Nicolas Jaar & Theatre RooseveltThe Ego
Nicolas Jaar letos vydatně koncertoval a hudby vydával pomálu – i ta trocha však stála, jak bývá u chilsko-amerického virtuoza organického minimal techna zvykem, tzv. za to. The Ego je track s nečekaně politickým poselstvím a nečekaně reggae vibem – a obojí funguje v Nicolasově provedení předvídatelně skvěle.

5) S-TypeYou Da Best
S-Type je nejnovější akvizicí skotského beatového hnízda LuckyMe a poprvé se širšímu publiku (podobně jako Baauer) představil na Rustieho esenciálním mixu. Jeho hudba má právě s Rustiem mnoho společného – maximalistický zvukový rejstřík, mohutné turbo-beaty a především vrcholně optimistická euforie, která z jeho EPčka Billboard prýští jak z rozbitého pouličního hydrantu.

4) BurialLoner
Burial byl, je a bude Loner – minimálně v kontextu klubové taneční hudby. Track Loner z jeho předposledního EPčka Kindred je však paradoxně tou nejvíce taneční záležitostí, kterou enigmatický producent s nebývalou tvůrčí etikou vytvořil – a zároveň neopouští teritorium klasické burialovsky zádumčivé introspekce. Burial je genius noci – jinak to Turban nevidí.

3) LOL BoysChanges (Shlohmo remix)
Duo LOL Boys stihlo letos vydat povedené EP Changes na kalifornské značce Friends of Friends – a zaniknout (oba členové však tvoří dál sólo!). Nejlepší věcí ze zmíněné desky však byl Shlohmův remix titulního tracku – a Shlohmo zde opět potvrdil, že remixy cizích skladeb (kterým se letos věnoval především) mu jdou snad ještě lépe než vlastní tvorba. Krása bez (beatového) závoje.

2) TNGHTBugg’n
Jedním slovem – MONSTRUM. Hudson Mohawke a Lunice se dle vlastních slov „rozhodli uštědřit hip hopu kopanec do zadku“ (po kolikáté už to Turban opakuje???) – a snad nejvíce ze všech prozatímních párty pokusů kope track Bugg’n. Strašně zlá věc – v tom nejlepším slova smyslu.

1) TrimbalConfidence Boost
„Tak trochu starší novinka“ – aneb pozapomenutá a v hlubinách internetu ztracená spolupráce Jamese Blakea pod jeho pseudonymem Harmonimix a MC Trima z Roll Deep Crew (či spíše jeho acappelly, kterou si Blake po svém hezky upravil) se letos konečně dočkala oficiálního vinylového vydání na R&S Records. Confidence Boost je tour de force Jamesova producentského umu a minimalistickou ódou na zbytnělé sebevědomí s maximálním účinkem. Skladba, která vás doopravdy postaví na nohy – ať už je máte, či ne.

autor: Jan Bárta
Spustit audio