Turban a beatová přiznání

27. duben 2013

Na internetech se to poslední dobou hemží přiznáními všeho druhu – a Turban se tedy rozhodl také přispět svojí menší beatovou konfesí. Jinými slovy, Turban vyhmátl několik tvůrců, na které takřka nikdy nedá dopustit – jeho „beatoví chráněnci“ si to však rozhodně zaslouží.

Bobby Perman aka S-Type je jedním z nejnovějších přírůstků glasgowského beatového hnízda LuckyMe. Turban jej bedlivě sleduje už od EPčka Billboard – a i po skvělých remixech skladeb od Jamieho Lidella a AlunaGeorge (jejichž debutovou desku mimochodem netrpělivě vyhlíží) se stále více utvrzuje v tom, že S-Typem takového ražení bude už napořád držet bassu.

Stejně jako s britským producentem Gold Pandou, který do svých beatových ornamentů rád pasíruje orientální motivy posbírané z cest po Asii nebo z vyprávění své indické babičky. Na chystané druhé desce s názvem Half Of Where You Live svou paletu lokálních odstínů rozšíří i o další destinace navštívené během nekonečných tours – a na další beatovou Brazilku s Gold Pandou se Turban doopravdy těší.

Nestává se každý den, aby jedna z nejenigmatičtějších postav ostrovní klubové scény – Joy Orbison, zkráceně Joy O – vydávala zdarma nové tracky ke stažení; když už se tak stane, neměli byste dlouho otálet. Podobně jako u každého nového releasu na značce Night Slugs; zvlášť když za ní stojí jeden z šéfů labelu L-Vis 1990. Jeho nejnovější EP Ballads je výtečnou ukázkou „tak trochu jiné“ taneční hudby – jeho holistické beatové konstrukce jsou v klubovém kontextu perfektní ukázkou maximální funkcionality.

Turban nedá dopustit ani na bristolskou základnu „hlubokého zvuku“ neboli label Tectonic, za kterým stojí ortodoxní dubstepper Pinch. V jeho stáji se však kromě pravověrných dubheadz nacházejí také zástupci poměrně odlišných přístupů – a na aktuální kompilaci Tectonic Plates s pořadovým číslem 4 lze tak vedle meditativního basového přetlaku slyšet také wonky purple sound á la Joker (Guido), staronové grimeové epopeje (Beneath), footwurkovo-trapové hybridy (Decibel) i beatové podivnosti nezařaditelného charakteru (Distal).

01022676.jpeg

A poslední beatové přiznání Turbanu? Turban miluje Zombyho. A bez ohledu na jeho twitterové buřičství, nařčení z plagiarismu či absenci na domluvených akcích mu z jeho tvorby stále mrazí v zádech. A už se nemůže dočkat dvojalba (!) With Love, které má v polovině června vyjít na kultovní značce 4AD. Do té doby bude netrpělivě vyčkávat – s láskou.

Turban Playlist 27.4.2013:
AlunaGeorge - Attracting Flies (S-Type remix) (Island, 2013)
Gold Panda – Brazil (NOTOWN/Ghostly, 2013)
Joy Orbison – Donell (self-released, 2013)
L-Vis 1990 - Ballad 4D (Night Slugs, 2013)
Beneath – Flight (Tectonic, 2013)
Guido – State of Joy (Tectonic, 2013)
Distal – Kerplunk (Tectonic, 2013)
Decibel – Tank (self-released, 2013)
Elmono – Shadows On The Moon (Cold Recordings, 2013)
Mala – Changes (Harmonimix remix) (Deep Medi, 2013)
Zomby – Soliloquy (4AD, 2013)

autor: Jan Bárta
Spustit audio