Turban a beatové otřesy

7. září 2013

Turban funguje coby klubový seismograf – zaznamenává beatové otřesy a snaží se je umístit na vlastní škálu (nejen) tanečních země(či parketu)třesení.

Z poslední doby Turbanem otřáslo zejména nenápadné (ale o to hutnější) EP Xtreme Tremble od producenta NA, který je ve skutečnosti polovinou dua Nguzunguzu. Tři skladby na desce jsou perfektní ukázkou beatového řemesla povýšeného na umění – ani hajtka zde nepřijde nazmar, vše je perfektně vyváženo v takřka dokonale funkční klubovou směs, schopnou zatřást nejen parketem, ale i sluchátky. Label Fade To Mind opět potvrdil, že co se týče beatové budoucnosti, vidí až za roh (rok).

Beatové otřesy hodné pozornosti se stále častěji vyskytují nejen na místě tradičního stýkání se klubových tektonických desek, ale i na domácí půdě. Zlínský producent FNTM měl evidentně hodně kruté léto – alespoň soudě dle poslechu jeho již třetího EP Cruel Summer. Vypiplaná produkce po svém meandrující mezi trapem, grimem a garážovitými tanečními odrůdami zní „světově“ v tom nejlepším slova smyslu – za což je Turban moc rád.

Zcela z jiné beatové stupnice je pak nejčerstvější úkaz z dílny klubového šprýmaře a jednoho z tahounů bristolského „purple soundu“ Jokera – ten po letech oprášil svou Segu a v podobě minialba Sega Joker Drive (volně ke stažení) se vydal na menší vzpomínkový trip do dob, kdy „8-bity byly beaty“. Je skvělé vědět, že jednomu z ostrovních popularizátorů dubstepu jdou návraty k vlastním kořenům stále tak dobře – a že má vedle „seriózní tvorby“ stále čas na beatové skopičiny.

Playlist – Turban 7. 9. 2013:
DJ Yolo Bear – That Good Good (LuckyMe, 2013)
813 – New Secret Tune (self-released, 2013)
Joker – Green Brook Zone (self-released, 2013)
Joker – Desert Labyrinth (self-released, 2013)
Joker – Pink Metropolis (self-released, 2013)
FNTM – Sirens (TyNikdy, 2013)
FNTM – Which Way (TyNikdy, 2013)
NA – Xtreme Tremble (Fade To Mind, 2013)
NA – Flute Gasp (Fade To Mind, 2013)
NA – B Storm (Fade To Mind, 2013)
Deft – Rising Sun (Project Mooncircle, 2013)
Deft – Faded (Project Mooncircle, 2013)
Ryan Hemsworth – Against A Wall (Last Gang Records, 2013)

autor: Jan Bárta
Spustit audio