Turban a beatoví ďáblové z New Jersey

18. prosinec 2015

Turban měl nedávno hospodskou debatu s mladým producentem Tokyo Hands při jeho pražské návštěvě na showcase labelu Donky Pitch. Řeč se točila zejména okolo aktuálních tvůrčích přístupů v klubové hudbě, konkrétně pak v současnosti mocně vyhypeovaného zvuku New Jersey Club music.

Tokyo Hands razil svoje rozdělení na producenty a tzv. trackmakery – trackmaker je dle něj člověk doopravdy spjatý s duchem a étosem konkrétní beatové scény, tvoří čistě funkční a jednoduše fungující klubové tracky jako na běžícím pásu (= rychle + v enormním množství) a zbytečně se nezatěžuje dotahováním věcí do vybroušeného konce (což je věc, kterou dělá „producent“.)

Zapálený muzikant to demonstroval na vlastním příkladu – coby Tokyo Hands tvoří jako „producent“, kdežto jeho druhý, tajný alias je čistě trackmakerovský. Rovněž si stěžoval na neupřímnost, kterou cítí z několika dnešních tvůrců, kterým zvuk New Jersey přirostl k uchu, ale zároveň ho vlastně, dle Tokyo Handsova puristického pohledu, nectí a víceméně „vykrádají“ – na mysli měl zejména norskou dvojku Cashmere Cat a Lido, potažmo Trippy Turtle.

Ti dva vydávají (resp. v případě Cashmere Cata vydávali) na belgickém labelu Pelican Fly, na kterém začínal i další vyznavač Jersey zvuku Sinjin Hawke – a aktuálně zde vydává své debutové EP Broke City i naducaný beatmaker Nadus. Ten by v Tokyo Handsově rozlišení rozhodně spadal do upřímné kategorie poctivých „trackmakerů“, hrdě se hlásících ke svému původu a dělajících především vše pro dobro domovského parketu. Nadus totiž příslušnost a oddanost New Jersey troubí snad v každém skvostném tracku svého debutu – a dokonce celý výtěžek z prodeje EP hodlá věnovat na místní chlapeckou školu v jeho rodném Newarku. Třeba se tam díky němu vyklube nějaký další pořádný trackmaker. Nebo producent. Turban si rád poslechne oba dva.

Turban – playlist:
813 – Thank You (Mad Decent, 2014)
813 – Prpl Drunc (Mad Decent, 2014)
Nadus – Nwrxk (Pelican Fly, 2014)
Nadus – No Feels (Pelican Fly, 2014)
Nadus – Marriage Proposal (Pelican Fly, 2014)
DJ Tuco – Sweet Talk (self-released, 2014)
Dryman – So Much Love (Meanbucket, 2014)
DJ Paypal – I'm Ready (LuckyMe, 2014)
DJ Paypal – You Got Me (LuckyMe, 2014)
DJ Paypal – Sonnade (LuckyMe, 2014)
Tokyo Hands – Every Night Away (unreleased)
Darq E Freaker – Minger (Numbers, 2014)
Bok Bok – Da Foxtrot (Night Slugs, 2014)

autor: Jan Bárta
Spustit audio