Turban a beatoví písničkáři

20. duben 2013

V Plzni se v sobotu večer zastavil skotský muzikant a milovník Hrabala a Kundery Rudi Zygadlo – a Turban se u příležitosti jeho vystoupení s doprovodnou kapelou rozhodl blíže podívat na fenomén „beatového písničkářství“, jehož je právě Rudi jedním z nejzajímavějších exemplářů.

Za „beatové písničkáře“ považuje Turban poměrně nesourodou skupinu mladých tvůrců, kteří ve své hudbě míchají funkční postupy undergroundové klubové elektroniky (ze které také mnozí vzešli) a více-či-méně klasického songwriterství s tradiční písňovou strukturou; autoři, jejichž tvorba bývá někdy označována poněkud zavádějícím termínem „post-dubstep“, prokládají nasekané beaty vlastním hlasem a zpívanou introspektivní výpověď tanečním groovem. Výsledkem této zdánlivě nekompatibilní kombinace bývá často až pozoruhodně organická syntéza, prolnutí „vysokého s nízkým“ v originální zvuk („Co je to za žánr???“) – jako právě v případě výtečné druhé desky Rudiho Zygadla Tragicomedies.

Snad nejznámějším beatovým bardem dneška je však James Blake, který nedávno vydal svoji rovněž druhou, horečně očekávanou desku Overgrown – přes určité výtky Turbanu směřující zejména k částečnému nenaplnění Blakeova producentského potenciálu (viz Blakeova bezmála geniální tvorba pod pseudonymem Harmonimix) a mezery vlastního hlasu zůstává talentovaný mladík jednou z nejzajímavějších postav současné britské pop music.

00973026.jpeg

K těm patří i duo Mount Kimbie, bývalí Blakeovi spoluhráči a autoři unikátních žánrových crossoverů na bázi dubstepu a UK Garage. Jejich druhé album Cold Spring Fault Less Youth se podle prvních ukázek z parketu vzdalovat příliš nebude – ale zároveň nabídne poměrně neotřelý pohled na to, jak by také mohla vypadat „písnička“. Podobně jako další ostrovní producent a další spoluhráč Jamese Blakea Airhead. Ten se na sólovou dráhu vypravil teprve loni, kdy vydal několik velmi zajímavých singlů na kultovním labelu R&S Records, kde balancoval na podobném ostří nože klub/song jako James Blake na svých starších počinech na téže značce. Airhead chystá u zmíněného vydavatelství albový debut For Years – název snad napovídá, že jeho do detailů vypilovaný zvuk rozhodně nevznikl ze dne na dne.

Pěkných pár let už mezi beaty a kytarou lavíruje také Stephen Wilkinson aka Bibio, který chystá na Warpu další album pojmenované Silver Wilkinson. Kotlíkářský dandy, který ve své tvorbě míchá rurální nostalgii po večerních táborácích a rybaření, zemité „boardsofcanada-ovské“ viněty i defektní beatovou samplologii, svůj současný zvuk krouhá stále více směrem ke košilaté písničkářské tradici; i na nové desce mu však „uklouzl“ jeden řádně zbeatnělý kousek v podobě skladby You, která Turbanu připomněla nejlepší momenty Bibiovy výtečné desky Ambivalence Avenue. Její název je tak trochu paralelou nejen pro Bibia, ale pro všechny tzv. beatové písničkáře, z jejichž ambivalentního kličkování mezi žánry často vznikají výtečné věci. Ať už s Turbanem, či bez.

02282570.jpeg

Playlist:Rudi Zygadlo – The Deaf School (Planet Mu, 2012) James Blake – I Am Sold (Republic, 2013) James Blake – To The Last (Republic, 2013) Mount Kimbie – Blood and Form (Warp, 2013) Airhead – Callow (R&S Records, 2013) Airhead – Pyramid Lake (R&S Records, 2013) Vondelpark – Dracula (R&S Records, 2013) Darkstar – Timeaway (Warp, 2013) Bibio – A tout a l'heure (Warp, 2013) Bibio – You (Warp, 2013) Rudi Zygadlo – Melpomene (μ-Ziq remix) (Planet Mu, 2012)

autor: Jan Bárta
Spustit audio