Turban a další výšlap na Mount Kimbie

30. listopad 2013

V roce 2010 vyšlo za kanálem několik desek, které tehdy Turbanu utkvěly v uších – a ve kterých spatřoval určitou vzájemnou spojitost, možná danou jen místem a dobou původu než nějakou význačnější zvukovou podobností. A také tím, že šlo o dlouhohrající debuty – Mount Kimbie, Darkstar, Gold Panda.

Možná jde jen o shodu náhod, ale všechny tři beatové subjekty vydaly další desku právě letos – a Gold Panda a Mount Kimbie také letos opakovaně zavítali do našich končin. Mount Kimbie dokonce dvakrát. Turban obě vystoupení navštívil a konstatuje vcelku povedený přerod ostrovní „postdubtepové“ dvojice v regulérní koncertní indie kapelu s třetím členem na živých koncertech; hudbě Mount Kimbie, která nikdy nebyla jen o beatech, však tahle změna naživo sluší.

Darkstar se od debutu North posunuli už coby regulérní trio na albové dvojce News From Nowhere z Hyperdubu na Warp – a zvukově od postindustriálního smutku k trochu světlejší formě psychedelické melancholie, místy připomínající třeba Animal Collective. Gold Panda srovnal na pokračování alba Lucky Shiner – desce Half Of Where You Live – své glitchovité beaty do techno latě a dálnovýchodní fascinaci doplnil o exotiku dalších míst světa, která za takřka nepřetržitého cestování navštívil.

A Mount Kimbie (kromě stejného přeskoku na Warp jako Darkstar)? Přestože dle vlastních slov se nikdy nesnažili tvořit taneční hudbu, vrcholem nové desky Cold Spring Fault Less Youth jsou právě tracky, které nejlépe fungují v klubu na pořádném soundsystému, jako singl Made To Stray, jak bylo slyšet i v sobotu v MeetFactory. A samozřejmě i ty s hostujícím ginger-rapperem Kingem Krulem, který se však s nimi bohužel nedostavil. O jeho stálém angažmá by však měli Dominic s Kaiem vážně uvažovat – protože Mount Kimbie a King Krule rules!

Playlist:
Cashmere Cat – With Me (LuckyMe, 2013)
Mount Kimbie – Maybes (James Blake Remix) (Hotflush, 2010)
Mount Kimbie – Maybes (Live at Berghain) (Hotflush, 2010)
Mount Kimbie – You Took Your Time ft. King Krule (Oneman Remix ft. Jeremiah Jae) (Warp, 2013)
Mount Kimbie – Made To Stray (DJ Koze Remix) (Warp, 2013)
Seams – Hung Markets (Pictures Music, 2010)
Seams – Rilo (Full Time Hobby, 2013)
Darkstar – A Day's Pay for a Day's Work (Nguzunguzu Remix) (Warp, 2013)
Paul Woolford – Untitled (Scuba Remix) (Hotflush, 2013)

autor: Jan Bárta
Spustit audio