Turban a Domácí Crew 9: Claviq

11. červen 2014

Věřte, nevěřte – do turbaní rubriky Domácí Crew se konečně dostavil Claviq. Nesmlouvavý nestor tuzemského internetového prostoru, autor miliardy tráčků, stalker pochybných groovů a pronásledovatel vibeu, který cítí snad jen sám.

V Turbanu pronesl tento okázalý samorost, který má prý rozhlas v genech, mnoho milých slov a překvapivých vět, představil částečně i některé ze svých dalších, nejen muzikálních inkarnací, jako je MC Lůzr nebo Detektiv Klavok, a především se pak vytasil se speciálním live DJ setem plným autorského materiálu. Pokud jste dosud váhali nad Claviqovým géniem, tak poslouchejte pozorně – a především, poslouchejte!

 

Turban Radio Wave - Claviq In The Mix by Jan Bárta on Mixcloud

Můj oblíbený „otvírák“ setu:
Knxwledge – Ashoka anebo hlášky z GTA: Vice City, který jsem si v poslední době coby audio vložku hodně oblíbil, případně odpočet Jamese Browna s AAH na konci, případně hlášky ze Samotářů: „To je ten úchyl! On mě pořád sleduje!“ ... Je toho hodně.

Track, který mi momentálně nejvíc „najíždí“:
Asi můj... Claviq – Podofedekr Astrud... Je to jeden z těch tracků, kterej nevím, jaxem udělal, a připadá mi jako cizí, a proto mě taky hodně baví. Cokoliv ode mě mi vlastně jede neustále v hlavě. Je to jako nemoc.

Track, který hraju (skoro) pokaždé:
Knxwledge – Devil's Pie a Knxwledge – ON&ON (to už tak často, že mě to skoro otravuje, ale prostě nelze se zbavit jen tak toho hyper funky feelingu a vokálu Erykah Badu).

Track, který používám pro „záchranu parketu“:
Jamiroquai – Runaway
Jackson's 5 – Blame it on the Boogie
Lipps Inc. – Funkytown
Jamie Cullum – Nothing I do
V podstatě samý tyhle diskotékový ohranosti a provařenosti neskutečně fungujou. A výhoda je, že aspoň mně se z nějakýho důvodu snad nikdy neoposlouchaj.

Moje tajná DJská zbraň:
DMX Krew – You Can't Hide Your Love (Aphex Twin remix). Na to, že je to Aphex, to skoro nikdo nezná a skvěle to funguje na hipstry. Ta kombinace oldskůl elektra a lehce falešnýho zpěvu prostě fachá.

Moje nejoblíbenější místo (klub) na hraní v ČR:
No je to trapný, ale vzhledem k počtu návštěv to bude Cross. Zvuk na úrovni, smí se tam čoudit, drogy jsou tam taky hodně snadno k sehnání – není co řešit. A pak v Kabinetu múz v Brně se přiznám se mi hodně líbilo.

B2B set bych nejraději hrál s…
… Knxwledgem, to je jasný. Myslím, že bych dodal dynamiku a pártying do jeho jinak mnohdy velice utahanejch a až příliš vyhulenejch setů.

Nejpamátnější DJ request, co jsem kdy dostal:
Je to neskutečný klišé asi, ale fakt se to stalo i mně. Klasický „Nemáš tam Kabáty“ od nějakejch dělníků z ulice, co si asi přišli do klubu odpočinout po celodenní faše na silnici. A pak se rád s lidma dohaduju, slečna se mě v Chapeau například ptala: „DON'T U HAVE SOME DUBSTEP??“ A já: „NO. DUBSTEP IS TOO MAINSTREAM.“ Takový rozhovory mě bavěj.

Co mě na českých klubech štve nejvíce:
Kluby, kde se nesmí kouřit. A pak stádo lidí, co přišlo na někoho jen proto, že ho jedinkrát viděli v Boiler Roomu, případně „slyšeli“, že je to teď cool nebo že tohle místo je teď v kurzu. Prostě pozéři & hipstři, no. Když jsi dlouholetej fanoušek interpreta a pak máš mezi sebou tyhle lidi, nutně si připadáš trapně, a že tam vlastně nepatříš.

Kde bych si jednou chtěl zahrát:
V losangeleským Boiler Roomu, právě aby si pak hipstři o mně začali říkat, že jsem teda asi taky cool, a začal by na mě konečně někdo chodit.

Turban – playlist 11. 6. 2014:
Claviq – I Can See (Amenorea, 2009)
Knxwledge – Ashoka (Leaving Records, 2012)
Knxwledge – ON&ON (self-released, 2012)
Jackson's 5 – Blame it on the Boogie (Epic, 1978)
DMX Krew – You Can't Hide Your Love (Aphex Twin remix) (Warp, 2003)


autor: Jan Bárta
Spustit audio