Turban a holobeaty budoucnosti

23. listopad 2013

Budoucí beatové války se nemusejí nutně odehrávat jen maximalistickém zvukovém kolbišti, kde se v prostředí veselých dropů trumfují hypertrofované inkarnace Rustieho. Existuje totiž další vývojová linie, která nad přebujelou barevnost staví strohé a okleštěné beatosloví, vyznávající „méně je více“ přístup – a přitom o nic méně účinné.

Jedním z názorných příkladů takovýchto klubových zbraní může být renesance instrumentálního grimeu, který si stále libuje v úspornosti svých výrazových prostředků, a rozhodně už nezůstává omezen pouze na ostrovní království – na takovouto budoucí hnědou notu hraje třeba Future Brown, kolaborativní projekt Fatimy Al Qadiri, Nguzunguzu a J-Cushe.

Kladivem na přebujelost je i tvorba Eviana Christa, který své ledově chladné beaty prokládá ambientními vložkami a naopak. Budoucí kariéru si pojistil účastí na Kanyeho posledním opusu Yeezus; že se však rozhodně nehodlá ponořit do TRAPného světa populistických jednoduchých párty bangerů naznačuje i první track z jeho připravovaného EP – i fakt, že stále zůstal věrný svému domovskému labelu Tri Angle.

Zajímavý směr nabrala rovněž kariéra Sinjina Hawkea – ten už při svých živých analogových setech dával velký prostor rafinovaným kombinacím v poměrně omezené zvukové paletě a jeho nejnovější fantazie zhmotněné v projektu Fractal Fantasy jsou rovněž holistickou klubovou dekonstrukcí, kdy z jednoduchých obrysů vytváří neotřelé a komplikované rytmické obrazce. Ke svým od citů oproštěným futuristickým výplodům si nejčerstvěji přizval i jednoho z šéfů labelu Night Slugs L-Vise 1990, který je ve světě chirurgicky přesné klubové mechaniky jako doma - dokladem budiž třeba i jeho aktuální spolupráce s producentem Massacooramaanem coby Vissacoor.

A v debatě o „chirurgicky přesné klubové mechanice“ samozřejmě nelze nezmínit mladého německého tvůrce, který své s hodinářskou precizností vycizelované beaty trousí pod jménem Objekt. Jeho aktuální singl je opět bravurní ukázkou poučeného zvukového designu, nad kterým se rozplýval Turban už ve druhém dílu – a rozplývá se dodnes. Z tracku Fishbone vám totiž zaskočí rybí kost nejen v ústech.

Turban Playlist 23.11.2013:

Baauer x RL Grime - Infinite Daps (self-released, 2013)
Hell Interface x Usher x Midnight Star - Midas Girl (Hudson Mohawke edit) (self-released, 2013)
Rustie - Boatsss (Everything Is New, 2013)
SBTRKT - untitled (self-released, 2013)
Evian Christ - Salt Carousel (Tri Angle, 2014)
Ghost Mutt - Rumble Pak (Donky Pitch, 2013)
Future Brown - World's Mine (self-released, 2013)
Sinjin Hawke x L-Vis 1990 - Flash Alert (Fractal Fantasy, 2013)
Vissacoor - Spectral Evidence (self-released, 2013)
Objekt - Fishbone (Objekt, 2013)

autor: Jan Bárta
Spustit audio