Turban a Sophie

31. srpen 2013

Největším beatovým zjevením na letošním festivalu Nowa Muzyka v Katowicích byl pro Turban producent Sophie, který vystoupil se svým live setem v rámci showcase skotského labelu Numbers. Obsese sofistikovanými beaty Turban jen tak nepustila – a vydal se tak tentokrát na cestu do hloubi jedné výjimečné hudební duše.

Sophie je zcela ojedinělý producentský úkaz na současném beatovém poli – jeho hudba zní jako plastická chirurgie, industriální zmrzlina, nebo jako kdyby se Jam City pokoušel dělat bubblegum pop. Nařčení s až epigonské podoby Sophieho stylu právě s klubovými konstrukcemi Jam City však pozbývá platnost – těch několik málo skladeb, které Sophie zatím stačil oficiálně vydat, je totiž ve skutečnosti staršího data než deska Classical Curves od Jam City, která i pro Turban platí za snad nejbližší styčný bod (pokud vůbec nějaké jsou).

Po hloubkovém průzkumu internetu vyšlo najevo, že Sophie se jmenuje Samuel Long – a k jeho nejstarším počinům dohledatelným na internetu patří remix skladby brooklynského elektropopového dua Light Asylum, ještě pod pseudonymem Motherland Radio, z roku 2010. Na začátku loňského roku se už pod jménem Sophie objevil Long coby jeden z remixérů na EP ostrovního beatmakera Auntie Flo.

Jeho vlastní tvorbu Turban poprvé zaslechl v setu nynějšího kolegy z Numbers Jackmastera – nebezpečně chytlavá „future-elektro-whatever -garáž“ (pro nedostatek přesnější terminologie) tracku Nothing More To Say se společně s podobně adiktivní skladbou EEH objevila na vinylu u labelu Huntleys & Palmers a postupně začala plnit playlisty nejedné, dopředu upřené taneční párty. Kombinace futuristické beatovědy s popovým drivem a žvýkačkovými samply působila neuvěřitelně osvěžujícím dojmem – a přeci velmi povědomě. Sophie evidentně cílí na parket – jeho snažení však není ani v nejmenším prvoplánové.

To ostatně dobře dokázal další singl Bipp, tentokrát už na Numbers, který za track léta označil i Diplo – a Sophiemu se dostalo podpory od tak různorodé směsky producentů, jako je Jimmy Edgar, Jackmaster, Jam City a Actress. Bipp je budoucí beatová věda par excellence; track, postavený na flexibilní basové lince, dropech spíše naznačených než skutečných a neskutečně funkční ekvilibristice vokálních samplů, povalil klubový ekosystém na záda. Béčková strana Elle rozhodně také nebyla žádným béčkem – a s inovativními beatovými vzorci zašla snad ještě dál.

Obě dvě skladby působí jako z roku 2023, Sophiemu však v laptopu bublaly už delší dobu – a zdá se, že má podobných es v rukávu mnohem víc, jak naznačilo jeho dechberoucí vystoupení na Nowé Muzyce. Když se Turban pídil na síti po Sophieho původu, zjistil, že několik starších tracků, které se dříve povalovaly po YouTube, už bylo smazáno – Sophie (který momentálně nechce dávat rozhovory) evidentně vyčistil štít své diskografie a mezitím se rozhodl vyzkoušet své tajné zbraně přímo tváří v tvář reakcím publika v klubu.

Po několika posledních měsících nabitých vystupováním od New Yorku po Moskvu se nyní zdá být připraven – a Turban už se klepe na to, až jeho sofistikovaná beatová obroda propukne naplno. Z toho, co měl zatím možnost slyšet, je totiž jasné jedno – že ani jedno ucho nebude zahálet.

Playlist – Turban 31. 8. 2013
Sophie – Bipp (Numbers, 2013)
Light Asylum – A Certain Person (Motherland Radio Edits remix) (Mexican Summer, 2012)
Auntie Flo – Highlife (Sophie remix) (Huntleys & Palmers, 2013)
Sophie – Eeh (Huntleys & Palmers, 2013)
Sophie – Ooh (clip) (unreleased)
Sophie – Nothing More To Say (Vocal mix) (Huntleys & Palmers, 2013)
Sophie – Elle (Numbers, 2013)
Tiny Dancer – Who Am I (Sophie remix) (Croydon Boy, 2013)
Jam City – Her (Night Slugs, 2012)
Distal – Drone Circle (Tectonic, 2013)
Distal – Ridge City (Tectonic, 2013)
Egyptrixx – Water (self-released, 2013)

autor: Jan Bárta
Spustit audio