Turban a závan svěžího klubového vzduchu

12. leden 2013

Stejně jako kluby, tak i klubové noci by se měly pravidelně větrat. Určitě by to potvrdil i Paul Rose alias Scuba, který právě kvůli strachu ze „zatuchlosti a uvadnutí vibeu“ ruší svou dnes již kultovní berghainskou klubovou noc SUB:STANCE, na které před pěti lety přeladil uši publika uvyklého na rovné rytmy na zvuk dubstepu a progresivní bass music. V nejlepším se má přestat.

Ale vůbec nejlepší je začít – a nejčerstvější závan klubového vzduchu pocítil Turban v nově se vyklubavší klubové noci Night Air. První ze série „pozdě ohlášených setkání ve znamení kvalitní elektroniky“ se uskuteční v pátek 18. ledna ve smíchovské Meetfactory.

Night Air má, na rozdíl od většiny čistě hedonistických párty, i edukativní přesah – součástí akce jsou workshopy samotné hudební produkci předcházející, z nichž vyčnívá zejména masterclass Tonyho Andrewse, zakladatele firmy Funktion One, která se svým proslulým soundsystémem momentálně obstarává nejkvalitnější zvuk v klubovém ekosystému. Ideální třeba pro burialovsky atmosférický dubstep producenta Clubroota, jednoho z chovanců značky LoDubs Records, který se na prvním vydání Night Air (pojmenované podle stejnojmenné skladby Jamieho Woona – či možná spíše podle jejího remixu od Ramadanmana) objeví coby headliner.

Privátní headliner Turbanu posledních pár týdnů je ovšem kalifornský beatmaker Jason Chung aka Nosaj Thing (Nosaj=Jason pozpátku) se svojí druhou deskou Home. Jeho debutový opus Drift z roku 2009 patří dodnes mezi éterické klenoty vybroušeného glitch-hopu – na jeho pokračování však zabrousil klasicky vzdělaný producent do širších vod. Jeho nový domov na desce Home se tak pohybuje od aphexovskými breakbeaty podepřených minisymfonií (Light #3) přes synkopovaná nokturna á la Burial s hlubokými bassy (Distance, Safe) až k chytře-chytlavému elektropopu s hostujícími vokalisty (Try ft. Toro Y Moi, Eclipse/Blue ft. Kazu Makino). A Turban se tak zde na začátku roku cítí snad nejvíce doma.

02808161.jpeg

TURBAN 12.1.2013 tracklist:
Bro Safari & UFO! – 2012 (self-released, 2013)
Jamie Woon – Night Air (Ramadanman refix), (Candent Songs, 2010)
Clubroot – Low Pressure Zone (Lo Dubs, 2009)
Four Tet – Ocoras (Text, 2012)
Pev & Kowton – Junked (Hessle Audio, 2013)
Bandshell – Landfill (Liberation Technologies, 2013)
Palace – Trust (Unknown to the Unknown, 2013)
Nosaj Thing – Distance (Innovative Leisure, 2013)
Nosaj Thing – Light #1 (Alpha Pup Records, 2009)
Nosaj Thing - Light #3 (Innovative Leisure, 2013)
Lapalux – Guurl (Brainfeeder, 2013)

autor: Jan Bárta
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.