Turban: Až opadá listí z Hyperdubu

13. červenec 2013

Turban se rozhodl nečekat, až opadá listí z Hyperdubu – a pár novinek z jednoho ze svých stabilně nejoblíbenějších ostrovních labelů se vypravil prozkoumat v předstihu.

Hyperdub už dlouho není (a vlastně nikdy nebyl) pouze taneční základnou; po výjimečných loňských releasech od Laurel Halo, Dean Blunta & Ingy Copeland nebo třeba Scratchy DVA se zdá být ideově-estetické těžiště labelu tzv. za beatem – což mu v uších Turbanu jen přidává.

Jedním z nejzajímavějších nově příchozích na Kode9-ovu značku je mladík z Manchesteru Walton. Na svém debutovém albu Beyond se vydává hned za několik tanečních parketů – v části skladeb popouští uzdu inovativním grimeovým tělesům, jindy nechává zaznít až nezvykle vyzrálý house. Každopádně jde i v rámci vysoce posazené hyperdubovské laťky o tvůrce, kterého se rozhodně vyplatí do budoucna sledovat.

Na Hyperdubu se již stačil etablovat i jukeový mentor DJ Rashad. Po výtečném EP Rollin‘ se teď vrací s dalším kratším nosičem poeticky nazvaným I Don’t Give A Fuck, kde mu společnost dělá jeho kolega z labelu Teklife DJ Spinn i nováček DJ Manny. Hyperdub je tak po Planet Mu další ostrovní značkou, která dala prostor footwurkovým rytmům přímo z rodného Chicaga – a sám šéf Kode9 se ve své aktuální tvorbě ve frenetickém jukeovém rytmu a beatovém kontrapunktu 80/160 bpm hodně zhlédl.

Opravdovou stálicí labelu je však jedna z „prvních dam dubstepu“ (jak byla poněkud zavádějícím způsobem titulována) Ikonika. Ta byla jednou z prvních, kdo začal do ostrovního tanečního ekosystému tahat retro-futuristické syntezátory a neo-neonový zvuk, na kterém se veze třeba převážná část Night Slugs. Ikonika má v rukávu nové album Aerotropolis – a dle prvního poslechu půjde opět o eklekticky vzdušný průlet nad současným (a z minulosti čerpajícím) klubovým hnízdem.

02928159_0.jpeg

A ještě jedním novým příchozím se Hyperdub brzy blýskne – je jím Jessy Lanza, zpěvačka a producentka, která hostovala právě na novém singlu Ikoniky a sama chystá svůj albový debut. Ten se dle prvních dojmů ponese ve zklidněně tanečním duchu – v duchu hesla „Jessy Lanza – beaty bělejší, tráčky čistější“. Na Hyperdub však zapadne úplně bezchybně – tahle kultovní značka má totiž beatových tváří hned několik.

Playlist Turban 13. 7. 2013:Chief Keef – Love Sosa (RL Grime remix) (self-released, 2013) Sophie – Elle (Numbers, 2013) Lockah X Taste Tester – Higher (Activia Benz, 2013) 813 – Glitter Sand (self-released, 2013) Lil Silva – No Doubt ft.Rosie Lowe (Good Years, 2013) DJ Rashad – Brighter Dayz ft.DJ Spinn (Hyperdub, 2013) DJ Rashad – Way I Feel ft.DJ Manny (Hyperdub, 2013) Ikonika – Mr Cake (Hyperdub, 2013) Ikonika – Backhand Winners (Hyperdub, 2013) Ikonika – Eternal Mode (Hyperdub, 2013) Jessy Lanza – Kathy Lee (Hyperdub, 2013) Fort Romeau – Jetée (Ghostly International, 2013)

autor: Jan Bárta
Spustit audio