Turban: Beatové kostky jsou vrženy

14. září 2013

Ponořit se až po uši do nejčerstvějších beatových vod je tak trochu jako překročit (klubovou) řeku Rubikon – není cesty zpět. A tak se Turban snaží stále koukat vpřed a nahlížet do blízké beatové budoucnosti.

Té se mu vrchovatě dostává i v těch několika málo zatím uveřejněných ukázkách z tvorby příznačně nazvaného projektu Future Brown. „Beatová super-group“, jak by šlo také nazvat seskupení Nguzunguzu, Fatimy Al Qadiri a J-Cushe, dělá future-bass-trapovou směs pro kluby, které ještě nebyly otevřeny.

Jedním takovým by mohl být i pop-up klub NEONE, který však otevře už za týden – a v rámci nabitého měsíčního programu se vyjímá zejména překvapení ve formě showcase night Turbanem vysoce ceněného labelu Activia Benz (jehož nejnovější akvizicí je enigmatický ostrovní vtipálek DJ DJ Booth – neboli „DJ Djská budka“). Dostaví se jeho boss Slugabed a dánská spojka Eloq – a Praha tak pozná, co jsou neo-nové beaty doslova z první ruky

Turban by si rukou rovněž rád potřásl s Morganem Zaratem, který se opět představí na Hyperdubu. Bývalý producent spíše mainstreamovějších projektů spadl před časem po hlavě do undergroundu, zejména díky přátelství a výměně hudebních názorů s bývalým spolubydlícím, kterým nebyl nikdo jiný než Kode9. Jeho nové EP Taker obsahuje ve čtyřech skladbách více stylových přeletů než mnohé dlouhohrající desky – a ať už jde o epicky nafouklé pop-opusy s hostujícími vokalistkami, špinavý trap, nebo temné grimeové variace, Morgan Zarate se stále prezentuje coby mistr beatového karate.

02646252.jpeg

A beatovým mistrem je i Vídeňák Cid Rim. Multitalentovaný producent se vrací na místo činu, label LuckyMe, s EPčkem Mute City – a to se nese v duchu podobně rozchillené jízdy až jazzově rozvolněných maxibeatů jako předchozí releasy jeho kolegů z labelu Obey City a S-Typea. Díky existenci všech výše zmíněných (a mnoha dalších, samozřejmě) producentů, kolektivů a labelů si Turban může stále s úlevou vydechnout: LuckyUs!

Turban Playlist 14.9.2013:
Purple – The Club (Wedidit, 2013)
Darude – Sandstorm (Slugabed remix)(Ninja Tune, 2012)
DJ DJ Booth – Sknybdyfmymnrrwdy (Activia Benz, 2013)
Future Brown – Marbles (self-released, 2013)
Gangsta Boo x Sinjin Hawke – Yea Hoe (RBMA, 2013)
Morgan Zarate – Pusher Taker (Hyperdub, 2013)
Morgan Zarate – Katsu (Hyperdub, 2013)
Morgan Zarate – Tayco (Hyperdub, 2013)
Cid Rim – Extend Ranges (LuckyMe, 2013)
Mr.Mitch – Waiting By The Door (Run Music, 2013)
Stwo – Liz (Arnold xLil Texas remix)(HW&W, 2013)
Boddika – Steam (Swamp81, 2013)
Boddika – Crack (Swamp81, 2013)

autor: Jan Bárta
Spustit audio