Turban: Beatový bujón pro vaše uši

20. říjen 2012

Osmý Turban se po několika exkurzích do světa wonky, juke a techno monster zase pro jednou zklidnil – aniž by ovšem nutně musel ubrat na beatech. Sobotní úklid duše načal Lapalux prvním trackem Quartz z nového EP Some Other Time – povědomé analogové praskání a zastřený glitch-soul se už pomalu začíná stávat trademarkem vycházející producentské hvězdy z Essexu, pevně uchycené na FlyLově labelu Brainfeeder (navíc jako jedna z mála mimokalifornských akvizic).

Do na beaty úrodné Kalifornie by Turban na první poslech bez váhání zařadil i fLaka a medový groove jeho skladby Honey Drips – nebýt toho, že fLako kolísá mezi Londýnem a Berlínem. V podobném, genia loci transcendujícím duchu se veze i projekt Kidsuke – aneb kouzelné propojení zenových zvonkoher japonského mistra Daisuke Tanabeho a ostrovního démona dunivých beatů Kidkanevila. Melancholické beatomalby à la Mount Kimbie projektu Shelter Point už Turban představoval – představit si svůj přehrávač v sychravých dnech bez jejich povedeného EP ale stále nedokáže.

Zklidněný zvuk se místy dokonce line i ze skotského hnízda turbo-popu 2.0 LuckyMeS-Type a jeho výtečné minialbum Billboard se nese přesně v tom nádherně povzbudivém duchu Rustieho maximalistických opusů, který dělal z jeho loňského alba Glass Swords tolik katarzní, a přitom bez debat (samozřejmě) optimisticky euforický traktát. Turban stihl vzápětí roztát z akustické verze Rustieho hitu Surph, kde glasgowský mladík spolu se svou (nejen) hudební partnerkou Nightwave a duem AlunaGeorge bez laptopu vykouzlil z klubového bangeru něžné písničkářství. Hairway to Steven jak lusk – Turban měl chvílemi pocit, jako kdyby zrovna „leaving on a jet plane“ někam do táborákového nebe.

02452598.jpeg

Stejná pokora před beatem jako v případě Rustieho coververze čiší i z tvorby tureckého tvůrce Sarpa Yilmaze, který by se svým housem dobrým na srdce mohl být dalším Nicolasem Jarrem. Své EP, při jehož skládání si prý především léčil rány vlastní duše, nazval I Care Because You Don’t – a hřejivému turbanovému zábalu tak vlastně nahrál na poslední smeč. Track Alberto Balsalm z alba I Care Because You Do zůstává i po 18 letech od vydání jedním z nedotknutelných klenotů z geniální mysli Richarda D. Jamese – a „Aphex na konec“ se už pomalu začíná stávat v Turbanu tradicí. Snad se nebudete zlobit – Turban Cares Because You Too.

Playlist:
Lapalux – Quartz (Brainfeeder, 2012)
fLako – Honey Drips (Five Easy Pieces, 2012)
Kidsuke – Tiny Concrete Block (Project Mooncircle, 2012)
Shelter Point – Hold On Me (Hotflush, 2012)
Holy Other – Held (Tim Hecker remix), (Tri Angle, 2012)
Lol Boys – Changes (Groundislava remix), (Friends of Friends, 2012)
Lukid – Bless My Heart (WerkDiscs, 2012)
S-Type – Sensi Star, Walrus (LuckyMe, 2012)
Rustie – Surph (acoustic version)
Sarp Yilmaz – Majestik (Tablon, 2012)
Aphext Twin – Alberto Balsalm (Warp, 1995)

autor: Jan Bárta
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.