Turban: Beaty a klid

9. únor 2013

Po masivní hudební náloži na berlínském festivalu Club Transmediale (viz sloupky Jardy Petříka přímo z místa činu) a shackletonovském tribálním běsnění se Turban tentokrát rozhodl dopřát si zase na chvíli klid v uších – a tento díl se tak nesl ve znamení jemnější beatové introspekce.

K tomu ho hned na začátek přiměl i track z nové desky Newyorčana Drewa Lustmana aka FaltyhoDL – album Hardcourage je, trochu navzdory svému názvu, hodně zklidněnou houseovou seancí skoro jak z loungeových večírků. Pro účely tohoto Turbanu v podstatě ideální, jinak se však člověk navyklý na Faltyho hybnou US garage ukolébá až víc, než je v prostředí taneční hudby zdrávo.

Coby beatové ukolébavky (v dobrém slova smyslu) působí i trojice „láskyplných skladeb“ Friend(Lover), Close 2 Me a It’s Not A Simple Love Song. Producenta Eveningse coby nejnovější akvizici labelu Friends of Friends jsme si v Turbanu představovali nedávno; o Giraffageovi, který se vloni mihnul i v Praze, si, díky jeho talentu (a také přestupu k Alpha Pup Records) troufám říci ještě uslyšíte – a Turban je rád, že se doslechl i o existenci italského beatmakera Thora. Když nejde beatová hora k Turbanu…

Bubeník a producent Shigeto vydal zdarma ke stažení kompilaci Beats 4 Dilla, která je, jak název nasvědčuje, jakousi instrumentální poctou pionýrskému tvůrci, na jehož eklektickém zvuku dodnes z velké části stojí celá kalifornská beatová klika, včetně Teebse, který svou novou skladbu věnoval městu Fiiladelfie.

S trochu ostřejším, ale stále mírně zasněným zvukem se do Turbanu dostavil finský projekt Clouds, jehož debutová minideska USB Islands právě vychází na londýnské značce Ramp Recordings. Další londýnská taneční enkláva, label Night Slugs aktuálně přichází s druhým dílem své výběrové kompilace Night Slugs Allstars, na které se kromě domácích tvůrců (L-Vis 1990, Bok Bok, Girl Unit, Lil Silva, Kingdom) objevil také nováček ze zámoří Morris s delikátním trackem White Hood a po delší době také torontský rezident David Psutka, který se po koketování s longfellowovským post rockem coby Hiawatha vrátil ke starozákonnímu technu jako Egyptrixx.

02826806.jpeg

Vlídného přijetí se v tomto Turbanu dočkal i Synkro s deskou Acceptance, která vyšla na znovuobnoveném labelu Apollo. Manchesterský producent se synchronizoval s minimalistickou odnoží drum’n’bassu zvanou autonomic – a na novince s grácií krouží i v bezbeatových vodách melancholického ambientu. Ostatně, jednou za čas si beaty odpustit úplně někdy není na škodu.

Playlist Turban 9.2. 2013:
FaltyDL – Stay I’m Changed (Ninja Tune, 2013)
Velour – Dial (Broadwalk, 2013)
Evenings – Friend (Lover) (Friends of Friends, 2013)
Thoro – It’s Not A Simple Love Song (self-released, 2012)
Giraffage – Close 2 Me (Alpha Pup, 2013)
Shigeto X Devonwho – 1 (self-released, 2013)
Clouds – Napalm (Ramp, 2013)
Egyptrixx – Adult (Night Slugs, 2013)
Morris – White Hood (Night Slugs, 2013)
Teebs – For Phil (self-released, 2013)
Synkro – Acceptance (Apollo, 2013)
Guido – Anidea (Punch Drunk, 2010)

autor: Jan Bárta
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.