Turban: Hopsa hejsa do Berghainu

18. listopad 2012

Dvanáctý Turban se ještě naposledy ohlédl po výtečném vystoupení Holy Othera v pražské MeetFactory. Skromný tvůrce se tentokrát ukázal bez oné enigmatické kapuce, kterou zahaloval svou tvář ještě na koncertě v Berghainu na začátku letošního roku.

Do berlínské techno Mekky pak také směřovaly naše kroky ve čtyřdobém rytmu – německou metropoli si totiž za svůj nový domov vybírá velké množství elektronických producentů ze všech koutů světa.

Pozornost Turbanu se z plejády klubových imigrantů upřela na fungování ostrovního labelu Hotflush, jehož šéf Paul Rose aka Scuba už berlínským zvukem a tanečním ekosystémem doopravdy nasákl, jak lze slyšet i na jeho třetí desce Personality – a onen euforický house groove nesou i jeho nové singly Hardbody a Talk Torgue. Tu temnou stranu techno síly pak prezentoval další z horkých koní Hotflushe, rovněž původem ostrovní producent a nynější berlínský expat James Shaw aka Sigha. Jeho debutové album Living With Ghosts je hlubokou zpovědí o soužití s klubovými duchy berghainského dark techna a vlastních, vzletně ambientních ambicí.

Zcela jiný zvuk vychází ze sampleru v Berlíně usazeného producenta říkajícího si My Dry Wet Mess – jeho druhá deska Stereo Typing, plná skvělé práce se samply a organické beatologie, vychází právě na FlyLově labelu Brainfeeder. Glitchové žonglérství Turban ještě okusil u čerstvých tracků Maxmilliona Dunbara a fLaka; stabilně kvalitní remix (tentokrát skladby od švédských Little Dragon) doručil kalifornský kosher beatmaker Shlohmo a podobně povedenou remixovou práci obstaralo i duo Sepalcure (aka Machinedrum a Braille) ve své verzi skladby November Skies houseového Dána Tomase Barfoda.

02409408.jpeg

A dvě překvapení a horká želízka v klubovém ohni na závěr – britské duo Letherette chystá na labelu Ninja Tune debutovou desku svého kosmického boogie 2.0, které si již stihl oblíbit třeba zmíněný Machinedrum nebo milovník zenových zvuků Bibio; a Kieran Hebden aka Four Tet má nového chráněnce v New Yorku. Je jím houseový producent Anthony Naples, s jehož delikátně budovanými tracky se zcela jistě zanedlouho potkáte nejen v brooklynských loftech. Na to Turban vsadí klobouk i boty.

Playlist:
Waka Flocka Flame– Rooster In My Rari – TNGHT remix (Warp, 2012)
Holy Other – (W)here (Tri Angle, 2012)
Sigha – Puritan (Hotflush, 2012)
Sigha – Suspension (Hotflush, 2012)
Scuba – Hardbody (Hotflush, 2012)
My Dry Wet Mess – Berlin Stereo Hands (Brainfeeder, 2012)
Maxmillion Dunbar – Woo (Rvng Intl., 2012)
fLako – Eclosure (Five Easy Pieces, 2012)
Little Dragon – Sunshine – Shlohmo Remix (Friends of Friends, 2012)
Offshore – Bake Haus (Big Dada, 2012)
Letherette – Warstones (Ninja Tune, 2012)
Tomas Barfod – November Skies – Sepalcure remix (Friends of Friends, 2012)
Anthony Naples – Mad Disrespect (Mister Saturday Night Records, 2012)

autor: Jan Bárta
Spustit audio