Turban: Kam se podělo UK Funky?

23. březen 2013

Nedávno se Turban vypravil za novou generací ostrovních tvůrců, kteří svoji tvorbu na rytmickém půdorysu UK Funky a UK Garage infikují hluboce temnou atmosférou z meditativních počátků dubstepu. Tentokrát se rozhodl znovu se usídlit na 130 beatech za minutu – a vydal se zjistit, kam se vlastně podělo UK Funky.

Vskutku – taneční styl, který zažíval vrchol popularity v britských klubech v druhé polovině minulé dekády, jako by se dnes z parketů doslova vytratil a byl povětšinou nahrazen uhlazenějším housem. S tím sdílel UK Funky slabost pro soulové vokály a do značné míry také párty čtyřtakt; v jádru byl ovšem podobně syrový jako hrubě synkopované beaty UK Garage, kterou také zpočátku vystřídal coby hybnou sílu ostrovního undergroundu.

Z řady producentů vyznávajících africkými perkusemi nasáklý zvuk jich mnoho přesedlalo na jinou stylovou paletu. Z původních tahounů se dnes k tribálně optimistickému UK Funky zvuku občas vrací jména jako Roska, Ill Blu, Lil Silva – a také tříčlenný kolektiv Funkystepz. Ten se blýskl i dvěma EPčky na ikonickém Hyperdubu – a na nejnovějším středometrážním počinu Backlog naznačuje více než jasně, že s UK Funky jen tak seknout nehodlá.
Ostatně jeden z trojice Funkystepz to coby DJ předvedl i na prvním vydání domácí klubové noci Funk’d Up, která si vzala za úkol oživit český klubový ekosystém poctivou várkou garážovitého zvuku. Když se Turban nad ránem ploužil z akce domů, stále mu pěkně do rytmu zvonilo v uších – a byl rád, že časům UK Funky ještě úplně neodzvonilo.

Turban 23. 3. 2013 – playlist:
Letherette – After Dawn (Ninja Tune, 2013)
Funkystepz – XTC (Forever Live Young, 2013)
Funkystepz – Dirty Dutch (Hyperdub, 2012)
2 Chainz– Birthday Song ft. Kanye West (Funkystepz remix) (self-released, 2012)
Funkystepz – Underground (Forever Live Young, 2013)
Jeremih – All The Time (Funkystepz Bass Mix) (self-released, 2013)
Shlohmo – Bo Peep (Do U Right) ft. Jeremih (Yours Truly, 2013)
AlunaGeorge – Attracting Flies (Baauer remix) (self-released, 2013)
Rustie – Triadzz (Numbers, 2013)
Deadboy – Black Reign (Numbers, 2013)
Lockah – Platinum Blonde (Donky Pitch, 2013)

autor: Jan Bárta
Spustit audio