Turban – kosmický juke a beatový program Apollo

13. říjen 2012

Sedmý Turban začal výlet za novou beatovou érou u bristolského Jokera, který se v aktuálním tracku Old Era zdá být již naplno „překlopen“ z pomyslného dubstepového undergroundu do mainstreamu – naštěstí jeho maximalistická produkce stále nenese podbízivé rysy (tzv. wobblovačky) bassových „superstar“ typu Skrillexe či Ruska.

„Problémové dítě“ Zomby chystá na 4AD novou desku, která má prý znít jako „ty nejprosluněnější a nejmelancholičtější tracky od Aphexe Twina“ – úryvek hyperraveového tracku Devils, údajné kolaborace s grimeovým veteránem Youngsta, tomu ale zatím nenasvědčuje. Poněkud zalidněnější, ale stále královskou garáž představuje mladý producent Royal-T na nové desce pro label Rinse, patřící známému ostrovnímu rádiu. Big Up!

Již tradiční jukeové okénko se nejprve vydalo do syntetického kosmu s chicagským mladíkem Young Smoke a poté otevřelo novou kompilaci sebraných jukeových tracků Escape From Chicago vol. 1, kterou dává dohromady juke-nerd Chrissy Murderbot. Současné fascinaci tempem 160 bpm se již dříve nevyhnul ani beatový bratr Machinedrum – Turban vyhmátl jeho nový track Whatnot z kompilace Ouroboros labelu Innovative Leisure, kde se objevil i track od Machinedrumova kolegy Brailleho. Společně tvoří projekt Sepalcure a je tak poučné pustit si jejich aktuální sólo tvorbu hned po sobě – Turban už má nyní o jejich společném sepalcureovském průsečíku zase o trochu jasněji.

Poslední zastávka Turbanu proběhla u znovuobnoveného tanečního labelu Apollo Records. Značka, která vznikla v roce 1992 jakožto „ambientní sekce“ vydavatelství R&S Records, se poslední dobou probrala znovu k životu – místo zde našel gruzínský Gacha se svým melancholickým „poštovním“ dubstepem i jeden z nejlepších Burialových „plagiátorů“ (v tom nejlepším slova smyslu), ruský producent Volor Flex. Zvuk značky, která v roce svého vzniku vydala legendární Selected Ambient Works 85-92 od Aphexe Twina, se evidentně dost „upgradeoval“ – což Turban sice kvituje více než Petra Kvitová, ale přece jen si na závěr neodpustil jeden starý „mečbol“ od Aphexe. Nic naplat – Aphex Twin je jen jeden. A Burial taky.

Playlist:
Joker – Old Era (Kapsize, 2012)
Zomby – Devils (unreleased, 2012)
Royal-T ft. Roska – Work Your Body (Rinse, 2012)
Wiley – Money Man (Harmonimix 313 remix) (Big Dada, 2012)
Young Smoke – Space Breeze (Planet Mu, 2012)
Pixelord – Pork Chop (Loose Squares, 2012)
LV ft. Mumdance – Steak Night (Loose Squares, 2012)
Machinedrum – Whatnot (Innovative Leisure, 2012)
Braille – En Route (Innovative Leisure, 2012)
Volor Flex – The Conspiracy, About You (Apollo, 2012)
Gacha – Remember (Apollo, 2012)
Aphex Twin – Xtal (Apollo, 1992)

autor: Jan Bárta
Spustit audio