Turban: Království nočních slimáků

22. prosinec 2012

V klubových vodách za kanálem operuje řada labelů a tvůrčích kolektivů po svém se hlásících do vývojové linie reynoldsovského „hardcore-continua“ a tak či onak oživujících či reinterpretujících žánrové distinkce a klišé houseu, UK garage, UK funky, dubstepu a grimeu.

Jen málokterá ze značek plodících aktuální taneční sound se však může pochlubit natolik svébytným a svěže působícím hybridem mezi všemi zmíněnými styly jako právě Night Slugs.

Label Night Slugs založili v roce 2008 na půdorysu společně pořádaných klubových nocí dva londýnští rezidenti James Connolly aka L-Vis 1990 a Alex Sushon aka Bok Bok. Svou hudební ratolest od počátku definovali maximálně svobodným přístupem k žánrovým škatulkám ostrovního soundu a zároveň poměrně ojedinělou a kultivovanou vizuální estetikou (autorem většiny obalů desek Night Slugs je Bok Bok, původní profesí grafický designér), která dělá z Night Slugs na první pohled minimalistickou baštu analogového (a „raně softwareového“) retrofuturismu. Apel na maximální funkčnost dokládá i aktuální série limitovaných vinylů Club Constructions, tedy tracků zacílených přímo na taneční parket, kde se kromě L-Vise 1990 a Lil Silvy objevil i kultovní track Bring In The Katz legendy baltimorské klubové scény hrubých breakbeatů KW Griffa.

Kromě L-Vise 1990 a Bok Boka už se pod hlavičkou Night Slugs objevilo i duo Velour neboli kolaborace Hyetala a Julia Bashmorea, vzdávající hold lascivnímu disku a rolandovskému 808 zvuku, zabiják parketů Girl Unit (autor monstrózního tracku Wut) s vypulírovanou syntézou grimeu a funky na EPčku Club Rez, torontský producent Egyptrixx se svým starozákonním techno opusem Bible Eyes nebo stylový clubber Jam City, který letos na desce Classical Curves předvedl svoji dekonstruovanou vizi taneční hudby pro atria kancelářských budov.

Jedním z výrazných jmen ze stáje nočních slimáků je i brooklynský Ezra Rubin aka Kingdom, který v roce 2011 rozjel zaoceánskou divizi Night Slugs pod jménem Fade To Mind. Na sesterské pobočce sdílející podobnou vizáž i zvuk se stihlo mihnout i duo Nguzunguzu, svoji vzpomínku na dětství strávené v Kuvajtu během války v Perském zálivu před videoherní konzolí zde letos ve formě brilantního EPčka Desert Strike zvěčnila Fatima Al Qadiri a mutantní mix organického jukeu s kataklyzmatickým RnB zase připravil mladičký producent Massacooramaan.

02469270.jpeg

Fade To Mind ani Night Slugs ve svém „masakrózním“ klubovém tažení zdaleka nekončí – a Turban doporučuje mít při zahlédnutí/zaslechnutí jejich jmen stále oči/uši na šťopkách/pozoru.

Playlist pořadu:
Kingdom – Hood By Air Theme (Night Slugs, 2011)
Bok Bok – Charisma Theme – Bok Bok’s remix (Night Slugs, 2012)
Jam City – Strawberries (Night Slugs, 2012)
Velour – Booty Slammer (Night Slugs, 2010)
Egyptrixx – Recital A (Night Slugs, 2011)
Girl Unit – Double Take (Night Slugs, 2012)
Girl Unit – Double Take Part 2 (Night Slugs, forthcoming 2013)
Fatima Al Qadiri – Desert Strike (Fade To Mind, 2012)
Massacooramaan – Wijd (Fade To Mind, 2012)
Kingdom – Goodies Remix (Fade To Mind, 2012)

autor: Jan Bárta
Spustit audio