Turban: Poslední penalta Austina Peralty

24. listopad 2012

Turban se symbolicky nešťastnou třináctkou v záhlaví se musel tentokrát lidsky (a beatově) vyrovnat s jedním nečekaným odchodem a ztrátou. Ve středu 21. listopadu zemřel ve věku 22 let freejazzový pianista, bez nadsázky geniální skladatel a do dnešní doby neodmyslitelný člen kalifornského kolektivu Brainfeeder – Austin Peralta.

Nadaný klavírní virtuóz vystupoval už ve svých patnácti letech po boku takových veličin hudebního světa, jako je Chick Corea, a o rok později mu již v Japonsku vyšly dvě desky – ta třetí (a poslední) s názvem Endless Planets již vyšla na Flying Lotusově značce Brainfeeder. Je bez diskuse, že Austin, který se často v roli pianisty podílel na živých vystoupeních svých beatmakerských kolegů, svým kosmickým preludováním a improvizačním mistrovstvím ovlivnil zvuk mnohých z nich – stačí si poslechnout třeba poslední dvě desky Flying Lotuse nebo i aktuální tvorbu Thundercata či Teebse.

Na pomyslnou poslední cestu pak Austina Peraltu v Turbanu doprovodila aktuální a vyzněním poměrně zklidněná (oproti obvyklé klubové tlustostěnnosti) beatová selanka – skvostný remix skladby The Way U Do kalifornského producenta RL Grimea ze Shlohmova posledního EP, melancholický opus Well, Good dánského beatového raketoplánu CHLLNGR, syntetické boogie 2.0 ostrovního dua Letherette, tekutý glitch hop Maxmilliona Dunbara ve skladbě Shampoo i burialovsky atmosférická beatoplavba mladíka ze Seattlu, který si říká Kid Smpl.

02775760.png

Kondolence vyjádřil po svém i beatový vtipálek Slugabed, který akorát spustil v činnost svůj nový label Activia Benz; prvním releasem má být EPčko od spřízněné producentské duše z Běloruska, tvůrce, který si říká Deech. Svůj label spravuje i ostrovní DJ, producent a moderátor ranní show na Rinse FM Scratcha DVA, kterému aktuálně vychází na Hyperdubu pokračování výtečné desky Pretty Ugly v podobě EPčka Fly Juice – a podobnou hybridní verzi UK Funky vytváří i jeho beatová kolegyně Shy One, jejíž debutová deska Bedknobs and Boomkicks (vyšla právě na Scratchově labelu DVA Music) rozhodně není plachá.

A plaše (neplést s „uměřeně“ či „citlivě“) nepůsobí ani cokoliv, co tvoří über-talentovaný demiurg Nicolas Jaar – jeho zatím poslední track The Ego se samply textu z rozhovoru Baracka Obamy pro časopis Rolling Stone do sebe opět zapadá jako lego. Může být až s podivem, že z pro všechny stejné výchozí stavebnice zvuků dokážou někteří výjimeční jedinci složit natolik brilantní a smysly přesahující konstrukce. Bohužel už je teď zase o jednoho takového tvůrce míň.

Playlistu:
Shlohmo –The Way U Do – RL Grime remix (Friends of Friends, 2012)
Teebs ft. Austin Peralta – LSP (Brainfeeder, 2011)
FlyLo ft. Thundercat, Austin Peralta – DMT Song (Warp, 2012)
Daedelus ft. Austin Peralta – Looking Ocean (Scion A/V, 2012)
CHLLNGR – Well, Good (Time No Place, 2012)
Eloq – Freaky (unreleased, 2012)
Deech – Urnite – Slugabed Remix (Activia Benz, 2012)
Letherette – Wecko (Ninja Tune, 2012)
Maxmillion Dunbar – Shampoo (RVNG Intl., 2012)
Kid Smpl – But I Don´t (Hush Hush, 2012)
DVA – Fly Juice 4x4 (Hyperdub, 2012)
Shy One – Black Widow (DVA Music, 2012)
Nicolas Jaar & Theatre Roosevelt – The Ego (Clown & Sunset, 2012)

autor: Jan Bárta
Spustit audio