Turban s Gruzem: Glitch k pravdě

27. říjen 2012

Devátý Turban přivítal v baráku svého prvního hosta, kterým byl (mimo)pražský producent Gruzo. Gruzo se už pět let pohybuje v rozkývaných vodách bass music, ve své tvorbě nezapře hiphopové kořeny ani vášeň pro hutný wonky zvuk a defektní beatovou sekanou.

Prvního listopadu vychází Gruzovi další EPčko Misguided Hopes – v Turbanu zazněly v on air premiéře tři nové skladby z desky i pár starších beatů. Gruzo má vedle aktuální rozglitchované selanky slabost pro čistokrevný pop, a tak vedle jeho vlastní tvorby zazněl třeba i remix vtíravého hitu Call Me Maybe od izraelského producenta Liada Braunera. Dostavil se i Phil Collins, v nasamplované podobě v Gruzově čerstvém tracku Hipnoise; v další jeho skladbě šlo pod nánosem glitchovitých beatů rozpoznat vokál z aktuální tvorby Death Cab For Cutie.

Glitch k pravdě podávaný v Turbanu se neobešel ani bez barokní beatové perly Heart Entire, jedné ze starších skladeb Nosaje Thinga, který snad příští rok konečně vydá horečně očekávané druhé album. Diskurz o beatovém nerdství podepřela osmibitová Shlava od Groundislavy s hostujícím Shlohmem a JonWaynem, v té době ještě za micem.

Kromě zvláštně perverzní náklonnosti k popu sdílí Turban s Gruzem i nefalšovaný obdiv k zádumčivému producentskému esu a jednomu z tahounů labelu Brainfeeder Lornovi – zazněl ještě doutnající beatový úryvek z jeho nejčerstvější tvorby i remix skladby Weigh Me Down z jeho druhé desky Ask The Dust, o který se postaral Mike Slott z kolektivu LuckyMe. Došlo i na mash-upovou dráhu Jamese Blakea pod pseudonymem Harmonimix i remix jeho písničkářské ódy I Never Learnt To Share z pod rukou beatového garanta Granta.

Gruzo dle vlastních slov stále tvoří své zbytnělé traktáty v populárním programu Fruity Loops – podobně jako mnoho producentských es instrumentálního hip hopu; namátkou jmenujme Luniceho a jeho bratra v trapu Hudsona Mohawka, kteří společně poslední dobou zabíjejí nejeden parket coby TNGHT. Hudson Mohawke se ale také letos coby ultimátní videoherní šílenec postaral i o část soundtracku k desetileté výroční reedici hry Grand Theft Auto III – jeho epická verze árie z Pucciniho opery O Mio Babbino Caro byla onou příslovečnou sladkou tečkou za devátým Turbanem.

02533915.jpeg

PS: Turban jde opět ven! Ve středu 31. 10. od 20 hodin se Království za beat 2 vrátí na místo činu – do prostor Kokpit kafé na Malé Straně. Vystoupí Eduard subBass (Turban), MaryC (Kruton), Jarda Petřík (WavetroniQ), tvprodukt a Claviq. Přijďte pobeat!

Playlist:
Gruzo – Alpha Mail (90bpm, 2012)
Gruzo – Misguided Hopes (90bpm, 2012)
Gruzo – Hipnoise (90bpm, 2012)
Gruzo – Star Dustin (unreleased,2012)
Gruzo – COM BK (unreleased)
Nosaj Thing – Heart Entire (self-released, 2006)
Groundislava ft. Shlohmo & JonWayne – Shlava (Tall Corn Music, 2011)
James Blake – I Never Learnt To Share – GRANT remix (Relief In Abstract, 2012)
Harmonimix – Miss Jackson mashup (unreleased)
Carly Rae Jepsen – Call Me Maybe – Liad Brauner glitch remix (unreleased, 2012)
Lorn – Собака Бэ бэ бэээ (unreleased, 2012)
Lorn – Weigh Me Down – Mike Slott remix (Ninja Tune, 2012)
O Mio Babbino Caro – Hudson Mohawke GTA III remix (Rockstar Games, 2012)

autor: Jan Bárta
Spustit audio