Turban – tzv. první díl

1. září 2012

Tzv. první díl Turbanu nebyl vlastně ničím jiným než neskrytou beatovou exhibicí a průletem světem trendy a urban zvuku 2012.

Aktuální klubový kompas jsme příznačně načali v noci u dvojice „bratrů v trap rapu“ Hudsona Mohawka a Luniceho a jejich nekompromisního banger projektu TNGHT. Kopanec do zadku současnému hip hopu nakopává nejen zadní partie – a zároveň stále skýtá dost prostoru pro rýmopalbu, jak zasalutoval třeba tajemný Captain Murphy.

Hudsonův souputník Rustie se vydává trochu popovějším směrem v reworku skladby After Light s hostujícím r'n'b duem AlunaGeorge (track se mimochodem v původní verzi objevil i v předolympijské sérii reklam na jednu sportovní značku). Od Rustieho odkoukal jeho laserové melodie evidentně i grimeový producent druhé generace SRC. A co na to „GRIMEntor“ Terror Danjah? Evidentně řve jako LeV – podobně jako jihoafričtí MCs na nové desce londýnského tria LV.

Z ostrova na pobřežní beatovou hlídku Kalifornie, kde se chystá prorazit The Gaslamp Killer, vydal Groundislava druhou a opět hodně procítěnou desku Feel Me a Shlohmo má plné ruce práce s výtečným remixováním svých kolegů i zesnulých hiphopových ikon.

Ikonou hiphopové produkce se bezesporu vedle kolegy Clamse Casina stane i mladý Kanaďan Ryan Hemsworth se svými originálními mash-upy. Původnost coby atribut sedí také k vídeňskému bubeníkovi a beatmakerovi Cid Rimovi nebo hravému footworku z dílny producenta Decibel. O Rudi Zygadlovi ani nemluvě – spolu s Bobby Tankem, který zremixoval jeho skladbu Arrows z nadcházející desky Tragicomedies, jsou to dva megalomanští nosáči, co tankují super skladby.

02711103.jpeg

A na závěr trochu snění – pocitová nálož a intimní beatomalba od (stále ještě anonymního) producenta Holy Other právem vyčnívá z bermudského trojúhelníku snové hudby, kterým je jeho domovský label Tri Angle. Jeho debutová deska Held vás chytne a nepustí. Doufám, že to samé bude platit i o Turbanu.

Playlist:
TNGHT – Goooo (Warp, LuckyMe, 2012)
Rustie ft. AlunaGeorge – After Light (Warp, 2012)
SRC – Tangerine (Triangulum Recordings, 2012)
Terror Danjah ft. Riko Dan – Dark Crawler (Hyperdub, 2012)
LV ft. Ruffest – Come To Me (Hyperdub, 2012)
The Gaslamp Killer – Flange Face (Low End Theory Edit, Brainfeeder, 2012)
Groundislava – Cool Party (Friends of Friends, 2012)
LOL Boys – Changes (Shlohmo remix) – (Friends of Friends, 2012)
Ryan Hemsworth – Slurring (WEDIDIT, 2012)
Cid Rim – Draw (LuckyMe, 2012)
Decibel – Miss (Tectonic, 2012)
Rudi Zygadlo – Arrows (Bobby Tank remix) – (Planet Mu, 2012)
Holy Other – Nothing Here (Tri Angle, 2012)

autor: Jan Bárta
Spustit audio