Turban uvádí: 13 tráčků roku 13

29. prosinec 2013

Turban se po roce opět pokusil sestavit žebříček 13 tráčků, které pro něj nejvíce symbolizovaly rok 2013 a během uplynulých 12 měsíců mu nejvíce okupovaly (nejen) ušní prostor. Předem podotýká, že zde chybí Burial i Kanye West.

13. Sophie – Nothing More To Say
Sophiem to celé začalo – ve skutečnosti už v roce 2012, kdy Turban poprvé zaslechl Nothing More To Say v jednom Jackmasterově mixu. A byl ztracen – ale ještě zdaleka ne připraven na to, čeho se měl od uhlazeného tvůrce letos ještě dočkat.

12. Mssingno – XE3
Pozdní a o to více překvapující letošní objev. Kolem tvorby tajemného producenta se vznáší vícero otazníků – je to grime? Je to trap? A hodí se to vůbec do klubu? Turban si je jistý jen jedním – že v letošní ostrovní beatové obrodě bylo jen málo podobně geniálně jednoduchých a jednoduše geniálních úkazů.

11. Jacques Greene – On Your Side ft. How To Dress Well
Dva bezelstní milovníci R&B a popu se potkali v odzbrojující houseové tour de force, ze které má Turban stále husinu. Nejen na zádech.

10. Ryan Hemsworth – One For Me ft. Tinashe
Ryan Hemsworth si našel Tinashe – a vzniklo neodolatelné spojení, konečně i v podobě původní spolupráce obou, která pro Turban jednoznačně vyčnívala i z tak vyrovnaně kvalitní desky, jakou byl Ryanův albový debut. A také znovu předvedla, kdy vynikne síla tohoto citlivého beatmakera naplno.

9. Disclosure – You&Me (Flume remix)
Disclosure. Ve skutečnosti Flume. Tenhle remixje totiž celý jen o něm. Australský objev a hit-beatmaker postavil neogarážový originál na hlavu a udělal z něj snad nejepičtější marš rozsekaných beatů tohoto roku.

8. Kingdom – Bank Head ft. Kelela
Track možná nejvíce vystihující převládající nový zvuk roku 2013 – zvláštně upozaděnou a hloubavou směs grimeu, trapu a R&B, která se do značné míry shodovala právě s aktuálním zvukem značky Fade To Mind a příchodem jejího beatového království na zem. Skladba existující zprvu jen v instrumentální podobě, později s hostující vokalistkou Kelelou – a na jejím debutovém albu-mixtape Cut 4 Me pak ještě rozšířena v bezmála geniální track, s neustále slibovaným a nikdy nenaplněným klimaxem. Klubová frustrace a požitek zároveň, R&B budoucnosti.

7. DJ Rashad – I Don’t Give A Fuck
DJ Rashad letos doopravdy vyvezl juke do velkého světa – a zároveň se pod jeho hyperaktivníma rukama transformoval chicagský ghetto beat ve zvuk fungující nejen na parketě, doopravdy odhalující (nejen) jeho muzikální cítění a hlubokou zásobárnu sdílené historie taneční hudby svého rodiště. Ačkoliv by možná jeho tvůrčí filosofii nejlépe vystihl název tohoto skvělého tracku.

6. Zomby – Glass Ocean
Oceán beatových střípků a nejpovznešenější část Zombyho láskyplného trojalbového opusu/selekce With Love. Stejně mimo jako její autor, kterého musíte buď milovat, nebo nenávidět. Turban se stále kloní k první variantě.

5. Cashmere Cat – With Me
Jeden z největších beatových objevů poslední doby. Tvůrce s turntablistickou minulostí a podobně všežravým vkusem jako jeho kolega v beatovém maximalismu Hudson Mohawke – a zároveň autor těch nejcitlivějších klubových opusů, na jaké dnes natrefíte. Turban mu už nějaký ten pátek prorokuje velkou budoucnost.

4. Evian Christ – Salt Carousel
Proroctví o velké budoucnosti měl Turban u Eviana Christa ještě dříve než v případě Cashmere Cata – a letos se stihlo z velké části naplnit, zejména v případě jeho spolupráce na poslední desce Kanyeho Westa. Evianova vlastní tvorba nyní přitvrdila – a do nového roku od něj Turban nečeká již žádné beatové kompromisy. Jeho zatím poslední track toho budiž názornou ukázkou.

3. Girl Unit – Double Take Part II
Girl Unit evidentně vyslyšel prosby publika a rozvedl asi půlminutové brilantní outro svého loňského tracku Double Take v nový opus, balancující na hraně mezi klubovým kýčem a genialitou, a vzorného nástupce jeho monstr singlu Wut. Turban se málokdy zamiloval tak rychle.

2. Rustie – Slasherr
Rustieho nejnovější a dosud snad nejmasivnější banger. Track fungující na první dobrou – i všechny další. Další ukázka toho, že z laptopu a mysli tohoto tvůrčího klenotu stále padají neobroušené diamanty a perličky s dropem na samém dně tanečního spektra.

1. SOPHIE – BIPP
Sophiem to celé začalo – a Sophiem to také musí nutně skončit. Turban se bude možná opakovat, ale rozhodně ne lhát, když přizná, že v roce 2013 mu nejvíce najela Sophieho volba – a že jeho hyperpopová tvorba aka klubový ekvivalent plastické chirurgie letos neměla konkurenci. Minimálně v Turbanu, který se o tom dvakrát přesvědčil i naživo. Pomalu, ale rychle!

autor: Jan Bárta
Spustit audio