Turban uvádí 15 tráčků roku 2015

30. prosinec 2015

Turban již počtvrté uvádí svou „best of“ selekci top tracků roku, které dle jeho mínění v uplynulých měsících nejvíce zahýbaly pánví i parketem a do značné míry také – alespoň pro Turban – vystihly klubového ducha doby. Při jejich výběru jako vždy nehrál roli počet poslechů, ale pocitů. A to byly pocity…

15. SOPHIE – JUST LIKE WE NEVER SAID GOODBYE
Nezařadit SOPHIEho dosud nejkrystaličtější (a nejlidštější) emo opus do tohoto seznamu by bylo stejně nemyslitelné jako ho zařadit kamkoliv jinam než na první místo. Proto jsme ho pro jistotu dali nepředvídatelně na konec coby kategorii samu pro sebe – jak jistě dobře tušíte, „sbohem“ jsme si ještě rozhodně neřekli. Naopak.

14. Aid Kid – Constant
Vůbec první domácí zástupce v dosavadních výročních cenách Turbanu – a Turban vsadí klobouk i kalhoty na to, že se talentovaný „chlapec s dospělou hlavou“ (©) aka Aid Kid stane jednou z konstant budoucích seznamů lidí, který Turban rozhodně „nevodkrágluje“.

13. P4N4 – Fountain
Turban letos coby jednu ze svých volně (ve skutečnosti hodně natěsno) připnutých bočních aktivit rozjel i vlastní label Velkro – že je něco takového záhodno udělat už delší dobu, mu poprvé sepnulo při poslechu francouzského producenta P4N4, který se objevil na prvním releasu. Fontána pre Zuzanu 2.0.

12. Rabit – Straps
K jedné z nejvýraznějších postav renesance instrumentálního grimeu se díky Björk začaly upínat pohledy širší hudební veřejnosti – ze své ledově chladné hudební vize však Rabit neslevil nic. Straps je příkladem tracku, který si vás omotá kolem prstu, aniž by k tomu potřeboval byť sebemenší náznak popového háčku. V čem je háček? A kde je Havel?

11. Big Dope P – Hit Da Blokk
Big Dope P je přímočarý, nekompromisní a nakažlivou energií oplývající kluboborec. Výše řečené, stejně jako jeho letošní hudební tour de force, nejlépe vystihuje titulní track jeho nového EP, který – řečeno otřepaným anglickým idiomem – „nebere zajatce“. Ani servítky.

10. Kelela – Send Me Out (Girl Unit Mix)
Kelela měla letos doopravdy velký rok – řeč však nebude o ní, ale o autorovi remixu, kterým je kultovní klubový inovátor Girl Unit. Po tom se – i díky jeho novému „techno“ aliasu – lehce slehla zem. Zde je však zpátky se showstopperem evokujícím zlaté syntetické časy Wut. Track, po kterém vytráví i tomu nejzarytějšímu nočnímu slimákovi.

9. Jam City – Crisis
Další notoricky známá postava Night Slugs se letos vrátila v duchu montypythonovského motta „And now for something completely different“ – tedy po položení základu budoucích klubových konstrukcí přichází s deskou angažovaného post punku. Příznaky krize? Naopak. Podobná katarze do každého klubu!

8. Rytmeklubben – Girlfriend
Norsko stále drží prst na tepu současného klubového bpm – momentálně je největší nadějí techno free parketů první „club boyband“ Rytmeklubben neboli čtveřice Hi Tom, Torjus, DJ Karaoke a Henrik the Artist. Jejich druhý společný track Girlfriend má všechny atributy té nejlepší bae + v klipu v čase 1:35 nosí Turban. Doslova. Zdravíme do Osla.

7. Tarquin – Kid U
Největší talent a objev labelu Mr. Mitche Gobstopper Records Tarquin zní jako setkání Hessle Audio a PC Music na mixážním pultu. Tedy alespoň áčková strana jeho singlu Kid U / Lost My Marbles, po kterém se Turbanu na hodně dlouhou chvíli zakutálely kuličky – a koláče poslechovosti. Jedno z největších překvapení roku!

6. easyFun – Laplander
easyFun, jeden z prvních a stále klíčových producentů PC Music, se v tomto roce postaral o několik nejsilnějších momentů sahajících daleko za svět klubové hudby. Geniálně poskládané zvukové koláže zvíce barokně rozmáchlých kompozic se dostaly až k samotnému srdci popové výpovědi. Zábava ještě nikdy nebyla tak easy/hard.

5. Rustie – Big Catzz
Známý cukrovkář a autor krystalicky sacharinových klubových kompozic se letos zčistajasna vynořil s absolutně bezelstným albem, na kterém se v příznačně DIY étosu pokusil destilovat to, co má většina fanoušků na „rustieovském“ zvuku nejradši. Na tohle jsme víčka rozhodně sbírali. PS: Get well soon!

4. Sega Bodega – Sun Loop
Jedna z těch hůře uchopitelných postav současné beatovědy měla na svědomí track (potažmo celé EP Sportswear), který šlo nejen uchopit (uchem), ale takřka jej nešlo (o)pustit. Sluneční smyčka od Sega Bodega drží čestný titul ideálního soundtracku na výpravy do neznáma (nejdál). Dálka ještě nikdy nebyla tak blízko.

3. Henrik the Artist – Heven (Henrik the Artist remix)
Je to dnes skoro k nevíře, ale opravdu byla doba (a dokonce ještě letos!), kdy Turban ještě neznal Henrika! „Turban truest friend“ se vynořil v turbaním rádiu zčistajasna – a okamžitě si v něm vydobyl místo se svou ojedinělou kombinací klubové funkcionality a melodií, které si nelze nepískat. Tohle přátelství jen tak neodpískáme!

2. Life Sim – I.D.L.
Epičtější moment roku 2015 těžko najdete. Jedno z alter eg bosse PC Music A. G. Cooka stojí za ukázkově revolučním uplatněním absolutního minima hudebních prostředků s maximálním účinkem. Jeden z absolutních klimaxů roku, bigger Than LIFE, proSIM pěkně!

1. DJ Paypal – I’m Ready
Jste ready slyšet, kdo si vysloužil první místo? Při posouzení počtu všech klubových zásluh snad nebude takovým překvapením, že letošní první příčka patří právě DJ Paypalovi. Klobouk, turban i triko dolů – Paypal měl letos velký rok. Dlouho očekávané EP na LuckyMe, překvapivé minialbum na Brainfeederu, oficiální přijetí do kolektivu Teklife – maskovaný producent prostě letos dělal „vše pro dobro světa a tanečního parketu“. Nevím, zda jste ready na Paypalovu budoucí světovládu – ale on bezpochyby ano.

autor: Jan Bárta
Spustit audio