Turban uvádí: IGLOOGHOST

15. listopad 2016

Čas od času se Turbanu povede úlovek, který i v tak poměrně rozvířených guestmixových vodách vzbudí zvýšenou pozornost, ideálně ještě podpořenou CAPS LOCKEM. Přesně to je i případ posledního guestmixu, za kterým stojí, vězí, leží a vůbec je usazen IGLOOGHOST.

IGLOOGHOST je samorostlý wunderkind, který vytrvale mlží o svém věku i původu – respektive nahrazuje ho vlastním skřítkovsky kresleným alter egem (vlastní vizuální tvorby), které komunikuje zásadně kapitálkami a zásadně na internetu. I ten už ale začíná být IGLOOGHOSTovi malý – z podobně trhlou estetikou sdílejícího labelu Activia Benz nedávno přeskočil na Mekku všech beatmakerských výstřelků Brainfeeder a Turban tuší, že to rozhodně není jeho konečná destinace.

Čtěte také

Než nám ale nejmladší (Slugabed tvrdí, že mu je prý kolem 8 let) a nejnovější přírůstek na Flying Lotusově značce zmizí z radarů, můžeme se opájet jeho navýsost originální tvorbou, která se zdá existovat veškeré současné klubové produkci navzdory. IGLOOGHOST skládá zásadně nelineární, neopakující se a neopakovatelné skladby napakované nepřeberným množstvím ruchů, tak trochu v duchu musique concrète.

Konkrétnějších kontur nabývají jeho zběsilé beatové vize v mixech – v tom pro Turban IGLOOGHOST nezapírá svůj ostrovní původ ve fascinaci agresivním grimem ani inspiraci velikány typu Stevea Reicha. Namísto tracklistu ale tentokrát nabídla tahle producentská nezařaditelná neřízená střela spíše jakousi animální anotaci:

"THIS MIX REMINDS ME OF A GAZELLE WHO IS TRYNA B TOUGH & MEAN LIKE A COOL LION BUT AS HE GROWS OLDER HE ACCEPTS THAT HE IS A BORING GRACEFUL GAZELLE - CUS THE MIX STARTS OFF KIND OF TOUGH BUT THEN GETS SOLEMN & TEARY EYED."

„Tento mix mi připomíná gazelu, která se snaží bejt nelítostná a hustá jako lev, ale jak stárne, uvědomuje si a zároveň přijímá fakt, že je jen nudnou vznešenou gazelou – stejně jako tenhle mix, který začíná poměrně tvrdě, ale pak se stane takovou pompézně utahanou záležistostí.” Tolik na úvod od mrazivě tvůrčího ducha, jakým je IGLOOGHOST – a pokud jste ještě neměli tu čest s jedním z nejoriginálnějších beatmakerů současnosti, IGLOOGHOSTův mix pro Turban je ideální příležitost to napravit. OKAMŽITĚ.

autor: Jan Bárta
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.