Turban uvádí: Prylene

6. leden 2017

První mix roku 2017 připravila pro Turban tajuplná tvůrčí bytost, která si říká Prylene. Ta do značné míry vystupuje z řad obvyklých „turbaních hostí“, stejně jako její čtvrthodinový čistě autorský mix. Nový rok začíná v Turbanu pěkně zčerstva.

S Prylene se Turban poprvé potkal na SoundCloudu na sklonku roku 2015, tehdy ještě pod pseudonymem Twin Neoprene. Tehdy ho zaujal nezvyklý přístup k modelování a syntetizování vlastních zvuků (Turbanu samozřejmě okamžitě upomínající SOPHIEho metody) i lehce pokroucený přístup k pop music, jaký šel z tvorby Twin Neoprene vyčíst – a jaký trvá dodnes. Teď už však pod jiným jménem i sexuální identitou – během roku 2016 se Prylene začala skloňovat v ženském rodě.

Tato informace samozřejmě nemá žádný vliv na hudbu Prylene, která – alespoň pro Turban – patří k nejzajímavějším i nejsvéráznějším úkazům z dosud málo objevené „klubové scény“, kterou Turban sleduje. Turban prorokuje Prylene velký rok – a je zcela jedno který. Ukázkou a příslibem budiž i její čtvrthodinový „mix“ pro Turban, plný čistě autorského materiálu, který je spíše než „klasickou selekcí“ showcasem jejích producentských schopností, přístupů a snah. O těch se můžete více dozvědět i v krátkém rozhovoru s Prylene, který zde uvádíme v původní, needitované podobě.

Who is Prylene and can you shed some light on the genesis of the project? How did it evolve from Twin Neoprene?

Hi, Jan!! Thank you so much for having me, I can't even believe it! Prylene is organic product of a manufactured machine and I'm Prylene. Who doesn't love synthesized cabbage?
Twin Neoprene is a throwaway name used when I was asked to play a last minute club show. You'll hear more about Twin Neoprene someday, though, and in really exciting ways, too!! Let's pretend it never happened!! ...until it does

You seem to be interested/specializing in serious sound design & harsch sounds as well as making cute, yet somehow diverted pop songs. What is Prylene about musically?

If pop music is intelligent, shouldn't the production be as well?
Prylene prefers offbeat, organic dance rhythms to easy crowd pleasers... Ideally, you'll be dancing to the sound of a reploid cat being attacked by a wet glitch during my live shows - the perfect blend between synthetic and natural. Or something like that!

From when I first heard your stuff, it immediately reminded me of some SOPHIE stuff/approach to making music. Who do you feel to be inspired by? (doesnt necessarily have to be a person)

03776127.jpeg

SOPHIE?? Never heard of her ‍jk jk lolz!!1! SOPHIE has definitely inspired me... On synthesis, I'm interested in the works of felicita, Holly Waxwing, lo.bat, too name a few... Lyrically, Thompson Twins is my fav artist 4 ever and I also love the soundtrack for the Samus games...
Currently, I'm working on conceptions of sounds - I'm interested in creating new dynamics.
How does one make metal sound warm?
How is noise made clean?
There's a sister version of Stile that features the latter experiment. Maybe you'll hear it soon!

What is Prylene up to now and what can we expect in the future?

I'm always making music with my main grrl Clee! She's my thinsporation . Also, there's supposed to be a song coming out soon, but who knows! I'm so crAzY!!1

autor: Jan Bárta
Spustit audio