Turban v trapu

3. listopad 2012

Desátý Turban byl doslova celý v trapu – a nesmlouvavý zvuk jednoho z nejaktuálnějších projevů klubové funkcionality tak pořádně potrápil nejen bedny ve studiu. Dunivé beaty, kaskády hajtek a povědomé rapové samply vytyčily trajektorii stylu, který mnozí v současné době pokládají za ekvivalent komerčně zdegenerovaného dubstepu.

Trapu nelze upřít určitou jednoduchost v přímočarém tahu na ušní branku klubového návštěvníka – s jeho nakažlivým párty groovem ale lze polemizovat jen těžko.

Podobně jako v tracku Dum Dum brooklynského monstra Baauera se dialog na parketu neodehrává mezi aparaturou a duší, ale spíš mnohem přízemnější signální soustavou – ta se totiž pod trapovým náporem ocitá tzv. v pasti. Stačí hnout pánví – a pán ví.

Vedle Baauera, jehož Harlem Shake se stal jedním z pevných bodů rozkývaného trap soundu, se Turban pustil do beatopalby Lexe Lugera, který stojí za tracky mnoha hiphopových mogulů včetně Kanye Westa. Kanye West se svou kompilací G.O.O.D. Music se dvakrát dostal do hledáčku kalifornských bratří v trapu – track Clique od základů podepřel Groundislava, skladbu Mercy bez milosti přifoukli RL Grime a Salva.

Hutné elektronické salvy plodí i 16letý mladíček z Brightonu, kterému se přezdívá „nový Baauer“, Hucci, jehož zvuk už Turbanu hučí v uších nejeden pátek. Neotřelou kombinací lexlugerovských beatů a vangelisovských syntetických linek překvapil už vloni na výtečné desce Severant Jamie Teasdale aka Kuedo – v singlu Work, Live and Sleep in Collapsing Space se mezi kolapsující beatové konstrukce pouští snad s ještě větší vervou.

02693429.jpeg

Skotskou odnož a lehce „najazzlý“ typ trapu certifikovaný kolektivem LuckyMe představil na aktuálním EP Billboard i remixu ušatého rappera Pusha-T producent S-Type. I trap jde totiž dělat s grácií a pomyslnou lehkostí neboli „Easy Easy“ – jak se trochu paradoxně jmenuje závěrečný track z EPčka pánů Hudsona Mohawka a Luniceho neboli leviathanského projektu TNGHT. „Všechno se stane dneska v noci“ – tak by mohlo znít krédo traprapového turbo zvuku, ze kterého, alespoň v současných klubových dimenzích, není úniku.

Turban 10 playlist:
Baauer – Dum Dum (LuckyMe, 2012)
Baauer – Samurai (unsigned, 2011)
Flosstradamus – Rollup – Baauer remix (Fool's Gold Records, 2012)
Hucci X Stooki Sound – Ball So Hard (unsigned, 2012)
Kanye West, Jay-Z – H.A.M – Lex Luger instrumental (Def Jam, 2011)
Clique – Gil Cool Mix (unsigned, 2012)
Kanye West – Mercy – RL Grime, Salva remix (unsigned, 2012)
RL Grime – Flood (unsigned, 2012)
RL Grime – Grapes Alla Vodka (Wedidit, 2012)
Kuedo – Work, Live and Sleep in Collapsing Space (Planet Mu, 2012)
Ayah Marar – Mind Controller – Decibel remix (unsigned, 2012)
Pusha-T – What Dreams Are Made Of – S-Type remix (unsigned, 2012)
S-Type – Whole Lotta (LuckyMe, 2012)
Hucci – Lambo (unsigned, 2012)
TNGHT – Easy Easy (Warp, 2012)

autor: Jan Bárta
Spustit audio