Turban: Zachraňte vojína Hemswortha!

2. listopad 2013

Z řady producentů, kteří poslední dobou uhranuli turbaní uši, chová váš beatový kompas zvláštní náklonnost právě k Ryanu Hemsworthovi, „The Internet’s Nicest Music Guy“, jak plachého a melancholicky žoviálního mladíka z kanadského Halifaxu překřtila online periodika. Ryan má rád kočky, manga, fotky v hotelových pokojích, R&B a hip hop – a vy budete mít rádi jeho debutovou desku Guilt Trips. Za to Turban ručí svým facebookovým profilem.

K širšímu okruhu posluchačů, z nichž se okamžitě začali rekrutovat zástupy fandů, se Ryan Hemsworth dostal v loňském roce, kdy na značce kalifornského kolektivu Wedidit vyšlo jeho EP Last Words – a navzdory jeho názvu rozhodně nešlo o nějakou beatovou doušku. Do oušek začal totiž Ryan vypouštět vedle své původní tvorby těžící z hiphopových beatů i popových melodií také povedené remixy, mashupy a bootlegy tracků od Franka Oceana přes Mikky Ekka až ke Grimes. Vedle toho produkoval alba raperů, jako je Deniro Farar nebo Shady Blaze – a svoji rozklíženou kariéru zatím nejuceleněji představil právě na pár týdnů starém debutu Guilt Trips.

Přes solidní nálož trapem infikovaných rytmů a agilního elektra je Guilt Trips především citlivá deska pro citlivé uši – záliba v emotivních 8bitových áriích staví Hemswortha do stejné „aphexovské“ linie, kterou obývá jeho kolega Groundislava; zastřený groove a rozklížené samply prozradí pokrevní spřízněnost se Shlohmem a intimní synkopované zpovědi napoví leccos o příbuznosti s milovníkem teplých beatových koupelí Bathsem, který ostatně hostuje v jedné ze skladeb.

02707141.jpeg

Hostů obstarávajících vokální stránku skladeb je zde ostatně dost – od raperů, jako je (Tomáš) Haleek Maul nebo Lofty 305, až po sametové R&B divě Tinashe. Tu nashel Ryan evidentně již dříve, jak napoví jeho starší (a stále skvělý) remix její skladby Boss. Co se týče beatů s duší, je však skutečným bossem Ryan Hemsworth – deska Guilt Trips je až neobyčejně kvalitativně vyrovnaná kolekce tracků. Někdo jí vytýká absenci hlubšího narativu, jinde je kritizováno, že zde vlastně nic výrazně nevystupuje do popředí a že nejde o nějaké závratné překvapení, ale spíše jen potvrzení již známých Ryanových kvalit. Budiž. Turban si myslí své – a ač by Ryana moc rád hájil, je si takřka jistý, že tento beatový vojín zachránit rozhodně nepotřebuje.

Turban Playlist 2.11.2013:Panama – Always (Wave Racer remix) (Future Classic, 2013) DJ Yolo Bear – Show & Tell ft.Chippy Nonstop (LuckyMe, 2013) Ghost Mutt – 33 10 (Donky Pitch, 2013) Chits – Custom Hype (Astro Nautico, 2013) Flume – Sleepless (Ellio remix) (self-released, 2013) Sinjin Hawke x Gangsta Boo – Yea Hoe (Devils Daughter mix) (self-released, 2013) RL Grime – Because of U (self-released, 2013) Ryan Hemsworth – Happiness & Dreams Forever (Last Gang, 2013) Ryan Hemsworth – Ryan Must Be Destroyed (Last Gang, 2013) Ryan Hemsworth – One For Me ft.Tinashe (Last Gang, 2013) Om Unit – The Red Curtain (Civil Music, 2013) Nguzunguzu – Skycell (Fade To Mind, 2013)

autor: Jan Bárta
Spustit audio