Turecké zablokování cloudu ukazuje limity dat v oblacích

18. říjen 2016

Turecko minulý týden zakázalo přístup k některým ze zásadních světových cloudových služeb. Mimochodem tak Erdoğanův řežim poukázal na odvrácenou stranu přesouvání dat do oblak – spoléhat se na jejich dostupnost se totiž občas nevyplácí.

Byla sobota 8. října večer, když od tureckých uživatelů internetu začaly chodit zprávy, že mají zablokovaný přístup ke cloudovým uložištím Dropbox a Microsoft OneDrive a že chyby hlásí i adresa populárního vývojářského nástroje GitHub. Výpadek se týkal tří velkých tureckých poskytovatelů internetu a problémy přistupovat ke svým datům měli částečné i uživatelé Google Drive. Přístup ke všem zmíněným službám byl sice po víkendu obnoven, ale podle nezávislého serveru TurkeyBlocks, který monitoruje snahy turecké vlády omezovat svobodu internetu, za zablokováním stojí režim prezidenta Erdoğana. Ten tak podle TurkeyBlocks chtěl zabránit dalšímu šíření uniklých soukromých e-mailů, které údajně pocházejí z kanceláře Erdoğanova zetě, ministra energetiky a životního prostředí.

Čtěte také

Ať už za znepřístupnění základních cloudových služeb může příliš horlivý úředník, nebo o něm Erdoğan věděl, i tak v celé nahotě odhalil jednu ze základních nevýhod využívání vzdálených uložišť. Protože totiž data fyzicky neleží na vašem disku, náhlá nemožnost k nim přistupovat může docela zabolet. A nemusí jít jen o ztracené domácí úkoly – není vůbec tak nepředstavitelná situace, kdy bude neziskovka, v níž si veškeré dokumenty a třeba i účetnictví vedete právě přes cloud, podobným blokem zcela paralyzována. Řešením sice může být technologie VPN, která polohu vašeho počítače zamaskuje a dovolí obejít regionální omezení, za její použití se ale často platí rychlostí a především pohodlím.

Turecký blok navíc ukazuje, že vládě roste chuť a troufá si i na větší firmy. Dobře známé jsou snahy vymazat z turecké internetové mapy Twitter, na konci srpna řada internetových poskytovatelů hlásila kromě něj i nedostupnost Facebooku, Instagramu a YouTube. Dropbox a především Google Drive pak patří mezi ty největší poskytovatele cloudu pro běžné uživatele a o režimu, který má snahu je kvůli úniku elektronických zpráv omezovat, to vypovídá leccos.

03726357.jpeg

Podle dat Facebooku nasbíraných během let 2013 a 2014 je Turecko druhou zemí s nejvyšší mírou zásahů do svobody internetového slova. Nabourává tak představu internetu jako prostoru překračujícího hranice národních států, která vévodila počátkům 21. století. Jak se ukazuje na případu Erdoğanova Turecka, celosvětová síť naopak často moc diktatur a autoritářských režimů upevňuje a dává jí do rukou další nástroje, jak svoje obyvatelstvo kontrolovat.

A samotný cloud? Ten se za poslední desetiletí proměnil z vyhypovaného pojmu v každodenní realitu, se všemi jeho riziky i výhodami. Ne snad, že by nám v České republice hrozily podobné věci jako tureckým uživatelům, ale mít na paměti nástrahy spoléhání se na data v oblacích není od věci.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.