Turné jsem si začal opravdu užívat, až když jsem na nich začal běhat, říká Amák

10. únor 2021

Michal Šťastný, kterého každý zná pod přezdívkou Amák, začal objevovat kouzlo hlučné punkové muziky v polovině 90. let v Táboře, odkud pochází. Tamější scéna, sdružená okolo hudebního obchodu Archys, následně vyprodukovala hned několik velmi zajímavých kapel včetně Voodoo Toys a Sunshine. Právě v jejich sestavách se Amák objevil, což si možná mnozí z vás budou pamatovat. Jeho další cesta ale cíleně vedla z pódií za zvukařský pult. A to jak studiový, tak koncertní.

A právě život na turné po boku kapel jako Mono, Helmet nebo Unsane bylo jedno ze stěžejních témat našeho povídání ve studiu Radia Wave. V době před pandemií byl totiž Amák na cestách několik měsíců v roce a dostal se do mnoha různých koutů světa. Včetně festivalu v deštném lese severní Indie, kam se musela aparatura převážet na střeše terénních aut, což znamenalo úplně jiný druh zážitku než klasické evropské klubové koncerty.

A rozdíly byly nejen v přístupu pořadatelů, ale i samotných kapel, jejichž vnitřní nastavení dost často určovalo i míru aktivní participace zvukaře na jejich vystoupení – například pomocí kytarových efektů ovládaných od pultu.

Čtěte také

V posledním roce se ale Amák ze zřejmých důvodů věnuje hlavně studiové práci, a to nejen jako zvukař, ale i producent. Jeho studiem prošlo i několik kultovních kapel, jako například Killing Joke, ale nejvíce se samozřejmě soustředí na domácí scénu. To se projevilo i při výběru playlistu, který obsahoval jak výše zmíněné kapely, se kterými byla Amák na turné, tak ukázky jeho oblíbené domácí produkce. I tady se plně projevil široký záběr a přehled, o kterém jsme se bavili i v rámci nastavení jeho studia.

S kým by Amák nikdy nespolupracoval a proč? Nahrál by i dechovku? Co ho dělá šťastným? A jak důležité je mít okolo sebe ty správné lidi? Poslechněte si celý díl Modelářů.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.