Twerk mezi mraky. Hudebním novinkám týdne vládne stylový návrat rapperek Lizzo, Iggy Azalea a IAMDDB

18. srpen 2021
Topinky

Výživný comeback si pro nás tentokrát připravily bohyně tří kontinentů: twerkující afroamerická kometa Lizzo, australské enfant terrible Iggy Azalea a britská nadžánrová diva IAMDDB. Jak mít co nejrychleji z krku neplodné přátelství, poradí Carlie Hanson, zatímco The Weeknd se vás pokusí přesvědčit, že ještě není u konce s dechem. Magic!

Lizzo – Rumors ft. Cardi B

Credits: Melissa Jefferson, Belcalis Almanzar, Eric Frederic, Steven Cheung, Theron Thomas, Torae Carr
Label: Nice Life / Atlantic
Album: Rumors single

Rapperka Lizzo se po vydání úspěšné desky Cuz I Love You bezmála na dva roky odmlčela. Sbírala ocenění, ale novou hudbu nevydávala. To se teď mění s novým singlem Rumors, v němž po jejím boku hostuje Cardi B. Skladbu produkoval Ricky Reed a pravděpodobně je první vlaštovkou čtvrté studiové desky, na níž Lizzo pracovala během posledních měsíců. V klipu, o který se postarala ukrajinská režisérka Tanu Muino (Lil Nas X, Rosalía, Normani), se obě rapperky objevují v rolích řeckých bohyní a twerkují mezi mraky.

 

Carlie Hanson – Off My Neck

Credits: Carlie Hanson, Derek Smith, John Feldmann
Label: Warner
Album: Off My Neck single

Jednadvacetiletá americká zpěvačka a písničkářka Carlie Hanson má za sebou dvě úspěšná EPčka, do svého playlistu ji veřejně zařadila i Taylor Swift a tuto sobotu (14. srpna) navíc zazářila v The Moroccan Lounge v Los Angeles na své první (vyprodané) headlining show od začátku pandemie. Nejnovější singl altpopové hvězdičky, který míří do naší rotace, nese název Off My Neck a vyjadřuje frustraci a vztek z nepovedeného kamarádského vztahu. „Off My Neck je o přátelství, které jde šejdrem, a o tom, jak chcete uniknout svému vlastnímu mozku, jen abyste na to přestali myslet – zvlášť když jde o někoho, o kom jste si mysleli, že bude ve vašem životě navždy,“ říká k tématu chytlavého songu sama Carlie.

 

Iggy Azalea – Is That Right ft. BIA

Credits: Amethyst Amelia Kelly, Bianca Miquela Landrau
Label: Bad Dreams / Empire
Album: The End Of An Era

„Colder than the winter but I'm shinin’ like the sun,“ flexuje na novince Is That Right australská rapperka Iggy Azalea a my jí to po dlouhé době věříme. 13. srpna vyšla její třetí deska The End Of An Era, která po tahanicích s velkým labelem a následné neúspěšné desce In My Defense a EP Wicked Lips překvapila i mnohé odpůrce solidním návratem do formy. Její flow je uvolněnější a tracky nepůsobí jako snaha mířit na vrcholy hitparád za každou cenu. Může za to nejspíš skutečnost, že desku vydala Azalea nezávisle, a jak už název desky napovídá, je završením dekády v hudebním průmyslu, který po této desce plánuje na delší dobu opustit. Na tracku už podruhé spolupracovala s vynikající mladou rapperkou BIA, která i na této skladbě potvrzuje, že patří k naprosté elitě žánru.

 

The Weeknd – Take My Breath

Credits: Abel Tesfaye, Ahmad Balshe, Max Martin, Oscar Holter
Label: XO/Republic
Album: Take My Breath single

Singly z loňského úspěšného alba After Hours ještě úplně neopustily žebříčky, kanadský král depresivního R&B The Weeknd se už ale vrací s novou skladbou. Take My Breath navazuje na jeho osmdesátkami a diskem střižené hity z poslední doby a znovu je to produkt spolupráce s Maxem Martinem. Weeknd o novém singlu mluví jako o předzvěsti nové éry The Dawn (úsvit), která přichází po After Hours (pozdní hodiny). Páté studiové album je už údajně hotové.

 

Denzel Curry – The Game

Credits: Denzel Curry, Ernest Brown
Label: Loma Vista
Album: The Game single

Melt My Eyez, See Your Future se bude jmenovat nové album rappera Denzela Curryho. O jeho názvu už mluví otevřeně – kdy se objeví, ale pořád nevíme. Aktuálně se Curry hlásí o slovo singlem The Game, který ale zatím místo jeho nové desky propaguje soundtrack k počítačové hře Madden 22 (ne náhodou píseň provází videoklip sestavený ze záběrů z kultovní videohry Madden 95). Curry v písni do beatu Charlieho Heata rapuje o svém úniku z chudoby a dává posluchačům rady, jak to udělat jako on.

 

Magdalena Bay – Secrets (Your Fire)

Credits: Mica Tenenbaum, Matthew Lewin
Label: Luminelle
Album: Mercurial World

Mica Tenenbaum a Matthew Lewin se původně sblížili na mimoškolním programu v rodném Miami díky sdílené lásce ke Genesis a King Crimson. Jejich vysokoškolská progrocková kapela se po dokončení studia vyvinula v synťáky nasáklý indiepopový projekt Magdalena Bay. Letos v červnu oznámilo v Los Angeles usazené duo připravovanou debutovou desku Mercurial World, na kterou nyní láká i novinkou Secrets (Your Fire) – ta jejich osobitou směs popu a R&B představuje v o něco povzbudivější formě. Je o potřebě dál sdílet a vyzrazovat na sebe věci cizím lidem bez tváře s vidinou získání nových přátel a fanoušků, vysvětlují Tenenbaum a Lewin k tracku, který otevírá téma interkonektivity, soukromí a digitální úzkosti. Ochutnávku z desky Mercurial World, která vyjde 8. října u Luminelle Records, doplňuje i videoklip sledující vcucnutí hlavních protagonistů do virtuální plochy, se kterou bude dobře seznámen každý, kdo v nultých letech vlastnil počítač.

 

IAMDDB – Silver Lines

Credits: Diana De Brito, Mike Brainchild
Label: Waev Entertainment
Album: Silver Lines single

Na první letošní singl skvělé manchesterské zpěvačky a rapperky IAMDDB, která s neuvěřitelnou lehkostí přechází mezi náladami i žánry (od urban jazzu přes soul až po trap), jsme si museli počkat do půlky srpna. Zatímco loňský „silvestrovský“ singl Wa'hum byl parádním hybridem hiphopu a dancehallu, novinka s názvem Silver Lines je povznášející lekcí v synťákovém R&B. Svěží, bezstarostný track, který doprovází tropický lo-fi videoklip s VHSkovou patinou, produkoval talentovaný Mike Brainchild. Snad pro nás má univerzální britská diva s angolsko-portugalskými kořeny na letošek konečně připraven i regulérní dlouhohrající debut...

 

Jany Green & Kenny Beats – Magic

Credits: Jany Green, Kenneth Charles Blume III, Saalik Goode
Label: self-released
Album: Lost In Love EP

V Los Angeles usazený vycházející beatmaker Jany Green nás loni pod tíhou pandemie zásoboval prosluněnými a věčně pozitivními singly, které nemohou být vzdálenější od pochmurného a chladného klimatu jeho rodné Aljašky. Ve svém zčásti rapovaném a zčásti zpívaném extatickém projevu hodlá pokračovat i na debutovém EP – od toho lze očekávat charisma podobné rané tvorbě Pharrella Williamse a vlivy soulu, psychedelického popu i hiphopu. Po titulním singlu Lost In Love přichází Jany Green s novinkou Magic, na které spojil síly s jedním z nejvyhledávanějších producentů současnosti. Kenny Beats má můj obdiv už dlouho. Je všestranný a zběhlý v tom, co dělá. Práce s ním byla mým skutečným cílem, říká k vysněné spolupráci. Sebevědomá, funky kytarami prošpikovaná novinka se objeví po boku dalších tracků na chystaném EPčku 20. srpna.

 

Bude na zahradě Českého rozhlasu někdy twerkovat Lucie Výborná? Které umělkyni lze podle naší hudební redakce po delší době věřit její rap? A která přátelství jdou šejdrem? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý–Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.