Tyhle Vánoce můžou být příslibem, že budu zase máma, doufá Alena, která se léčí ze závislosti

23. prosinec 2022

Příběhy lidí, kteří se potýkají s duševními obtížemi, vypráví Diagnóza F už 11 let. Ve vánočním speciálu si můžete poslechnout vyprávění Jirky, Aleny a Martina, kteří kvůli duševním nemocem a závislosti nemohli nebo nemůžou trávit Vánoce se svými blízkými.

Jirka, bývalý prvoligový basketbalista, je bude trávit ve vězení. „Asi je to divný, ale Vánoce ve vězení nejsou špatný, vězni víc drží pospolu, něco si uvaří. Ale je tam smutno,“ popisuje svou dosavadní zkušenost. Ve vězení trávil Vánoce už dvakrát, jinak byl většinou s rodinou, a to navzdory tomu, že už je skoro 30 let závislý na pervitinu a heroinu. „Byl jsem přesvědčený, že se z toho nikdy nedostanu, že budu drogy brát do smrti,“ říká v rozhovoru, který vznikl během jeho prvního pokusu o léčbu.

Alena už se o abstinenci párkrát pokusila, ale zatím se k drogám a alkoholu vždycky vracela. Letošní Vánoce stráví v léčebně. Pro jedenáctiletého syna Toníka to budou první Vánoce bez mámy. „Toníček je rád, že se léčím. Tyhle Vánoce můžou být nějakým příslibem, že se vrátím, že budu zase ta máma.“ Cesta k mateřství pro Alenu nebyla snadná. Starší dcera vyrůstá od pěti let u otce, syna chtěla dát k adopci, k čemuž nakonec nedošlo díky chybě personálu na porodním sále.

Martin si hezké Vánoce moc nepamatuje. Vyrůstal s mámou, která pila, on se k ní přidal, když mu bylo dvanáct. Vánoce trávili v hospodě nebo cestou pro alkohol. Po dvaceti letech střídavě v hospodě, na ulici a po léčebnách, mu 26. prosince 2016 došlo, že takhle už dál žít nemůže. Rozhodl se pro změnu a ta se mu povedla. Teď pracuje jako peer v psychiatrické nemocnici Horní Beřkovice a přináší naději lidem, kteří na tom jsou tak, jako byl i on sám.

Kdyby měl Jirka možnost žít život znova, volil by jinak? Co se stalo na porodním sále, když Alena rodila Toníka? A co Martinovi dává jeho práce peera v psychiatrické nemocnici? Poslechněte si vánoční speciál Diagnózy F.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka