Tyjátr - Dias de Las Noches Teatru Novogo Fronta

17. srpen 2009

Teatr Novogo Fronta a jeho představení Dias de Las Noches vás zavedou do laciného nočního podniku na předměstí Buenos Aires. Působivou pohybovou performanci mohli vidět návštěvníci prvního ročníku Festivalu nad řekou v Písku.

Vědomě se bojí smrti pouze ti, kteří věří ve věčný život, protože se bojí svých hříchů. Tato věta z Čechovova Racka nejenže zazní v samotném textu jinak téměř pohybové performance, ale její význam jako by charakterizoval její jinak dost neuchopitelný děj.

POSLECHNĚTE SI VÍCE: V ukázkách a rozhovorech uvnitř příspěvku

Teatr Novogo Fronta funguje od roku 1993, kdy ho v Petrohradě založili Aleš Janák a Irina Andreeva. Soustředili se hlavně na experimenty s tělem, prostorem kolem něj a možností jeho vyjádření. Jejich inscenace jsou založeny na mnohovrstevnatosti postupů i tematiky a také na mezinárodní spolupráci, kdy se na různých inscenacích podílí zahraniční umělci. Například to byli divadelníci z Francie, Itálie, Švédska, Maďarska, Spojených států, ale i třeba z Toga, Srbska nebo Jugoslávie. Stejně tak tomu bylo i u Dias de Las Noches, kde vystupovali kromě Aleše a Iriny i Thomas Proksch a Yuri Gertsman. ¨

Poslední jmenovaný k představení říká: "Já jsem vlastně přijel z Petrohradu speciálně kvůli tomuhle představení. Předtím už jsme spolu pracovali asi dva roky, ale teď jsem se vrátil právě na tohle představení a tenhle festival. Přišel mi zajímavý... a to krásné malé městečko..."

00975445.jpeg

Dias de Las Noches se odehrává v roce 1974 v jednom laciném zábavním podniku na předměstí Buenos Aires. Hlavní hrdinové, dva ruští emigranti Arkadij Ivanov a Momik Burmann, se stále nemohou vyrovnat se skutečností, že se už nikdy nevrátí domů do Leningradu. V ulicích Buenos Aires se pak pomalu formuje vojenský převrat, najednou v noci zazvoní telefon a Arkadij s Momikem se dozvídají, že s jejich emigrací to není tak, jak si dosud mysleli, že vlastně nebyla jejich svobodným rozhodnutím.

"U tohohle představení je hodně těžké pochopit, o čem vlastně je. Ono taky, o čem je třeba Hamlet? Teatr Novogo Fronta si většinou vybírá taková až hraniční témata. Zabývají se životem a smrtí... nebo třeba hrdinstvím. Vždycky se to dotýká nějaké ožehavé problematiky," říká petrohradský herec Yuri Gertsman. "Myslím, že je to hlavně o nějaké ochotě přizpůsobit se, vyrvat vlastní kořeny. Dva přátelé - jeden to dokáže, zařadí se, a ten druhý umírá. Ta emoce je dost silná, dost bolestivá."

00975452.jpeg

S inscenací vyhrál Teatr Novogo Fronta cenu The Scotsman Fringe First na Fringe festivalu v Edinburghu v roce 2004. Hudbu v ní mají na svědomí Vladimír Franz, Roman Dubinnikov, Viktor Amalev, ale také třeba Wolfgang Amadeus Mozart.

Divadelní kritici popisují práci divadla jako "horkou taneční grotesku", "tanec na hranici". Od svého založení TNF odehrál stovky představení po celé Evropě od Ruska přes Velkou Británii až k italské Sardinii, účastnil se festivalu v Bolívii v Jižní Americe, absolvoval úspěšné turné po východním pobřeží USA.

00821642.png

Kromě Dias de Las NochesTeatr Novogo Fronta na repertoáru třeba inscenace DOPPELGÄNGER - Hermetisches Theaterkabinett II, Fuga času, Phantomysteria nebo Dybbuk. Teď se zdržují v Polsku, ale už 15. září je můžete vidět na Prague Outdoor Theatre Festival a o necelý týden později v Akropoli.

Spustit audio