Tyjátr - Do Theatre

16. listopad 2009

V pražském Paláci Akropolis vystoupil soubor světově proslulého tanečního divadla Do Theatre. Fungují už přes dvacet let a na svém kontě mají mnoho úspěšných představení, ta jsou charakterizována jako "ruský modernismus". Do Prahy přivezli inscenaci Hangman, za kterou dostali v roce 2007 hlavní cenu na Fringe Festivalu v Edinburgu.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELÝ PŘÍSPĚVEK!

Do Theatre vzniklo v roce 1987 jako experimentální fyzické divadlo. Dodnes platí za jedno z nejvlivnějších a nejprogresivnějších souborů vyšlých z postkomunistického Ruska. Vytvořili nový taneční jazyk známý jako "ruský modernismus" - o něm se říká, že je extrémně fyzický až brutální. Podle choreografa Evgenye Kozlova je ale termín brutalita možná trochu přehnaný.

"To je asi kvůli stylu, který jsme dělali na začátku. Ale časy se mění a mění se i pohled lidí - co jim třeba před dvaceti lety přišlo fakt šokující, jim teď připadá běžné, možná i nudné. My samozřejmě rádi vyjadřujeme extrémní situace nebo pocity, v každé se něco takového objeví, něco nebezpečného. Někdy to děsí i mě.
Je dost těžké nás zařadit, já osobně fakt nemám rád žádné škatulky. Vždycky když se takhle do nějaké zařadíte, hrozně vás to omezí. Snažíme se být co nejotevřenější. Neděláme klasický balet ani klasické divadlo. Je to prostě mix současných stylů. Ale kdybychom to chtěli charakterizovat co nejstručněji, je to prostě taneční divadlo."

01037397.jpeg

Od devadesátých let se soubor velmi výrazně profiluje na evropské taneční scéně a účastní se mnoha mezinárodních spoluprací. Z Ruska se přesunul do německého Archenu a účastní se většiny evropských divadelních festivalů.

"Jsme ruské divadlo z Petrohradu, nezměnili jsme se na německé divadlo. Hlavní důvod, proč jsme se rozhodli přesídlit do Německa, bylo pohodlí. Když cestujeme po Evropě s nějakým představením, je dost náročné se pořád vracet do Petrohradu, je to přeci jen trochu daleko," říká Kozlov.

"Vlastně jsme nejdřív působili v Postupimi, než jsme přesídlili do Archenu. Dostali jsme tam angažmá na několik představení v městském divadle. Je to hodně malé město, takže když se vrátíte právě z nějaké tour, je to hodně příjemné, klidné místo," doplňuje Evgenye Tanya Williams, která zajišťuje technickou režii a videodesign, a která, jako jedna z mála, pochází právě z Německa.

Do Theatre dosáhli velkých úspěchů s představeními Upside down, HopeLessNess nebo About Us. Do Pražské Akropole přivezli inscenaci z roku 2006 Hangman, která je podle některých jejich nejlepší věcí.
Hangman je komický příběh, kde zatracená Trojice - Slepota, Hluchota a Němota hraje svou nekonečnou hru, kde se role oběti a kata neustále vyměňují a nikdo tak není v bezpečí... Jde o mix divadelní a taneční formy. Setkává se v něm absurdní drama s moderním tancem.

01037404.jpeg

Evgeny dodává: "Hangmana samozřejmě milujeme. Nevím, jestli je to úplně to naše nejlepší, protože pokaždé, když uděláme něco nového, nebo vyrazíme na novou tour, tak je to zase úplně jiná atmosféra. Je fakt, že Hangman má v naší tvorbě tak trochu výsadní postavení. V roce 2007 vyhrál hlavní cenu v Edinburgu na Fringe Festivalu a asi vyjadřuje takovou naši perspektivu. Ale když se mě zeptáte jako režiséra, tak já mám rád ty nové věci,je to jako když dostanete novou hračku."

01037405.jpeg

Tou nejnovější hračkou je inscenace Anatomy of Fantasy. Režíroval ji opět Evgeny Kozlov. Tančí Alexander Bondarev, Julia Tokareva, Julia Plotňákova, Africa Manso a Irina Kozlova.

Spustit audio