Tyjátr - zazní Ivan Acher

23. březen 2009

Jeho hudba doprovodila několik českých televizních dokumentů i celovečerní snímků. Spolupracuje s divadly Archa, Na Zábradlí, Stavovským divadlem, s brněnským HaDivadlem a dalšími. I když uslyšíte hudbu Ivana Achera na tolika jevištích i pódiích, jako doprovod mnoha projektů, je jeho jméno neodmyslitelně spojeno především s jednou pražskou scénou - divadlem Komedie.

Ivan Acher je ve svém oboru celkem nevídaným zjevem. Zběhnuvší oděvní designér se k hudbě a především skladbě dostal vlastně formou určité osobní revoluce - jednoho dne se prostě rozhodl, že bude dělat všechno naopak...a tak založil Centrum převzdělávání profesionálních hudebníků zpátky na amatéry.Inspirací pro něj je Rock in opposition. Pomocí různých, řekněme hodně improvizovaných, nástrojů se snaží hledat nové strukturované hudební formy.

00887327.jpeg

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELÝ PŘÍSPĚVEK!

Jméno Ivana Achera není známo pouze hudebním, ale také divadelním fajnšmekrům. Jeho scénická hudba vznikla vlastně díky Komenskému, kdy Ivan hudebně zpracoval po kapitolách jeho Orbis Pictus . Režiséři Martin Tichý a Jan Kodet pak Ivana uvedli do pražského divadla Archa s Dance macabre, v roce 2002 pak společně uvedli inscenaci Fedry v Ústí nad Labem. Pak už začíná jeho spolupráce s divadlem Komedie, se kterým je dnes jeho jméno už neodmyslitelně spojeno. Komedie představuje pro Ivana Achera možnost experimentu, tvůrčí svobody.

Poprvé tady vytvořil představení Kvartet s režisérem Dušanem Pařízkem. Jejich spolupráce přinesla několik unikátních inscenací - a to nejen díky hudbě nebo režii, ale také díky promyšlené a nejen v Praze, ale celorepublikově skutečně ojedinělé dramaturgii, kterou zařizuje hlavně David Jařab. Ta udělala z Komedie jedno z nejprogresivnějších divadel, které se soustředí především na současnou českou, rakouskou a německou dramatiku.

Do povědomí široce veřejného se jméno Ivana Achera dostalo až po uvedení Kafkova Procesu, které proběhlo nejprve v Německu.
Teď se pod vedením Davida Jařaba chystá pro jeviště Komedie novinka. Inscenace Zajatci pojednává o úplně obyčejných lidech, kteří vezmou spravedlnost do svých rukou a vzbouří se proti tyranii byrokracie, politiky a peněz. Premiéru má 4.dubna a uvidíte v ní klasicky Vandu Hybnerovou, Ivanu Uhlířovou, Martina Pechláta a další.

Ivan Acher působí kromě divadla i třeba v AGON Orchestra nebo v Nuselském uměleckém orchestru, píše hudbu i pro film, například celovečerní snímky jako Vaterland nebo Skins Davida Jařaba.

Spustit audio