U piana medituju, tvůrčí jsem s krabičkami a syntezátory, přiznává producent badfocus

28. duben 2023

Producent a multiinstrumentalista badfocus vydal v loňském roce album meditating while raving, které jsme zařadili mezi nejlepší nahrávky roku. Elektronika na pomezí ambientu a ravu zněla živě i naší proskleným studiem. „Piano je můj hlavní nástroj, ale tvůrčí, produktivní flow dostanu spíš za krabičkama a synťákama, jsem v tom efektivnější,“ říká Prokop Korb aka badfocus o tom, jak vzniká jeho současná tvorba.

Jako úplně první host našich Radio Wave Studio Sessions si Prokop přinesl do studia i vlastní světla. Jsem docela puntičkář, ale hledám si cestu k punku, komentuje s úsměvem tohle specifické prvenství mladý producent, který se v loňském roce začal živit hudbou na plný úvazek.

Bylo to docela rodeo. Velká odpovědnost, hodně práce, deset profesí a žádá pořádně, takže mě to trochu semlelo. Prošel jsem si polovyhořením a krizí. Už se to ale začíná obracet k lepšímu, objasňuje velkou životní změnu Prokop.

Jeho vlastní tvorba je sice v podstatě elektronická, ale sám prý vyrostl hlavně na modernějším jazzu. Poslouchal jsem různá kvarteta a tria, která používají mašinky a efekty, jako jsou například GoGo Penguin nebo Mammal Hands. To mě baví dodneška.

Jeho srdeční záležitostí je také pořád klavír coby hlavní nástroj, na který hraje. Baví mě si na něj improvizovat neoklasiku a ambient. Je to můj způsob meditace a odpočinku. Za klavírem si trávím svůj čas, který mám oddělený od té v uvozovkách jiné hudební práce, dodává.

Jaké zážitky si Prokop odnesl z festivalu v Montrealu? A stýská se mu po kapele teepee, ve které dříve působil? Poslechněte si celý rozhovor i čtveřici písní sweep, dystopia, rumble a reset, které badfocus zahrál živě v našem proskleném studiu!

Hudební tip

„Já bych doporučil k poslechu desku Music For Psychedelic Therapy od Jona Hopkinse. Celá ta deska je ambientní a hrozně krásná, je super si jí dát celou od začátku do konce a zameditovat si přitom,“ říká Prokop Korb alias badfocus.

Výrazně méně odpočinkové nahrávky doporučuje Prokop z nedávno obohacené diskografie producentského chameleona Skrillexe, který na hit singlu Rumble spojil síly s Fred Again. S ním (a ještě společně s Four Tetem) nedávno zastoupili Franka Oceana při jejich headlineovém setu na Coachelle. „A potom něco tanečnějšího, tak mě strašně teď baví Fred Again a nový desky Skrillexe, obě jsou úplně skvělý.

Čí track si badfocus dovolil bootlegově zremixovat? Poslechněte si celý hudební tip.

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.