U rybníků, mokřadů a dálničních svodidel se odehrávají i v čase korony umělecké intervence

14. říjen 2020

Letos na jaře se Galerie hlavního města Prahy utvrdila v potřebnosti programu, který vede lidi i mimo zdi galerie. V této programové linii pokračuje i během podzimu.

Rybníky v Dolních Počernicích, mytizovaný vrch Ládví, skládka v Motole nebo zámek v Komořanech. Tyto periferní oblasti i některé další lokality patří mezi místa, která Galerie hlavního města Prahy vybrala pro program CirculUM 2020. Ten má diváky odvádět z přeplněného centra a přivádět je k zajímavostem periferií.

CirculUM 2020

Když galerie po jarním vypuknutí epidemie vyhlásila výzvu pro umělce, aby právě v těchto okrajových částech Prahy provedli své intervence, podmínkou bylo, že se budou soustředit přímo na kontext daných míst. Právě tak vznikl i imaginativní projekt urbanistky Idy Chuchlíkové, která pracovala se skládkou v Motole. V neděli 11. října nad lokalitou nechala zářit světelnou instalaci. Příběh jejího zájmu o skládku, která je výsledkem prospěchářství místních politiků, však teprve začíná. Všechny, kdo chtějí kauzu týkající se kontaminace zdejší půdy sledovat spolu s ní, Chuchlíková vyzývá, ať napíšou na pribehymotolskeskladky@gmail.com

CirculUM 2020

V ArtCafé jsme mluvili také s kurátorkou programu CirculUM Marií Foltýnovou a Janem Trejbalem z platformy Neolokátor, která jej spolupořádá. Řeč byla také o dalších aktivitách z programu Umění pro město, jehož součástí je i CirculUM 2020. Záznamy ze všech akcí CirculUM najdete na blogu, který píší zapojení umělci. Další plánovanou akcí v kalendáři je vztyčování megalitické stavby z dálničních svodidel na Ládví.

Pořad připravila: Táňa Zabloudilová
Hudbu vybírá: Anna Ribanská
Spustit audio

Související