Účastníci shromáždění v Dubí na Teplicku napadli novináře Parlamentních listů

18. srpen 2018 15:08

Potyčce předcházela hádka. Incidentem při demonstraci svolané Dělnickou stranou sociální spravedlnosti se zabývá policie.

Policie při protestu krajní pravice v Dubí na Teplicku zadržela šest lidí. Dva z nich kvůli napadení fotografa Parlamentních listů. U zbylých vyšetřovatelé prověřují nápisy na oblečení. 

Napadený novinář pro Český rozhlas uvedl, že byl účastníky demonstrace už na jejím začátku urážen a vytlačován. Vysvětloval si to svým arabským původem. Potvrdil také, že na útočníky podá trestní oznámení.

Dění v Dubí sledoval reportér Tomáš Kopecký:

Podle odhadů policie se před městským úřadem sešla asi stovka lidí. Poté, co vyslechli projevy předsedy DSSS Tomáše Vandase či šéfa krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby, se vydali k místnímu koupališti.

Na konci demonstrace se přiznivci krajní pravice snažili zabránit policistům ve výslechu podezřelé dvojice útočníků a zasahovat musela pořádková policie.

"Dva lidé jsou podezřelí ze spáchání tresného činu výtržnictví v souvislosti s napadením novináře. Čtyři osoby jsou podezřelé ze spáchání přečinu projev sympatií k hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka," řekl policejní mluvčí Daniel Vítek s tím, že druhé obvinění souvisí se symboly na oblečení dotyčných.

Dělnická strana sociální spravedlnosti svolala na dnešek protest v souvislosti s potyčkou na tamním koupališti, kde minulý týden skupina útočníků zbila mladíka. Policisté kvůli tomu obvinili šestadvacetiletou ženu z Teplic.   

Město demonstraci na vybraném místě zakázalo a doporučilo akci uspořádat jinde. Strana to ale odmítla.

Shromáždění skončilo pochodem ke koupališti a po 15. hodině se jeho účastníci rozešli.

autoři: Tomáš Kopecký , Zuzana Zejdová
Spustit audio

Související