Udrž si životní standard a postupuj do semifinále. Pražské trio Fetch! vydává svou třetí nahrávku

2. říjen 2020

Na pozvání tria Fetch!, které tvoří Michal, Jiří a John, jsme čekali hodně dlouho, stejně jako na jejich třetí nahrávku. Album Semifinale, které vyšlo na jejich domovské značce Silver Rocket, totiž přišlo po dlouhých devíti letech od toho předchozího. Museli jsme je proto vyzpovídat, proč to tak dlouho trvalo i jaké je udržovat kapelu při životě téměř 20 let.

„Naše neschopnost v tom samozřejmě hraje největší roli,“ směje se Michal při vyjmenovávání všech faktorů, které se podepsaly na tak dlouhé prodlevě mezi posledními nahrávkami.

Semifinale vzniklo, jak už to u Silver Rocket většinou bývá, díky péči Ondřeje Ježka ve studiu JáMor, v nějž má kapela po letech spolupráce plnou důvěru. Kapela jako taková funguje přibližně 19 let, zakládali ji Jiří s Michalem, John se připojil až posléze. „Poslouchali jsme různý rockový kapely a chtěli jsme být jako oni, nic hlubšího v tom není,“ dodávají k tomu, co se jim tenkrát honilo hlavou, když se rozhodli dát Fetch! dohromady.

Dalším důvodem, proč to celé trvalo tak dlouho, bylo údajně i to, že se hodně dlouho řešilo, jak se album bude jmenovat, nakonec výběr padl na Semifinale. Zachycuje v čase jednu podobu Fetch!, celá kapela vnímá svou tvorbu ovšem spíš jako proud. Za českými texty stojí Michal, čerpá většinou z prozaických příběhů, nicméně texty jsou spíš druhořadé. 

Které kapely inspirovaly Fetch! k tomu, aby poprvé vzali do rukou kytary? Jakou roli v tom všem hrál lokální punk? Mají kámoši rádi hudbu, kterou Fetch! dělají? Byli Fetch! někdy na rozpadnutí? Jak probíhalo nahrávání? Které české textaře má Michal rád? Jak se jim daří kapelu zkombinovat s rodinným a pracovním životem? Poslechněte si celý rozhovor s Fetch! ve Špíně!

Playlist: 

Fetch – Vzpomínky (2020, Semifinale, Silver Rocket)
The Dave Brubeck Quartet  Take Five (1959, Take Five, Columbia)
Dr. Fleischman  Pragnienie Przegniłe (2020, Rotten Desire, Caribu Records)
UKWLT – Honey Trap (2020, Remedios, Silver Rocket)
Fetch – Nadechni se prachu (2020, Semifinale, Silver Rocket)
Refused  Elektra (2015, Freedom, Epitaph)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.