Udržitelná móda z UMPRUM: Střihy poštou, obnova šatníku a koláž z příběhů

20. červen 2019

Přibližujeme tři udržitelné koncepty z UMPRUM: Kristýna Hrabánková inspiruje ke kreativní práci s vlastním šatníkem. Michaela Čapková propojuje upcyklaci, patchwork a dobročinnost v projektu COOLAGE. Barbora Procházková se inspirovala Burdou a rozhodla se sdílet své know-how. Zákazníci dostanou střihy a svůj model si vlastnoručně vyrobí.

Když jsem viděla kolekci Kristýny Hrabánkové na výstavě Ethical Message v Ateliéru designu oděvu a obuvi UMPRUM, napadlo mě, že je vlastně vtipnou metaforou na krásný český obrat vystihující rychlé oblékání: „hodit něco na sebe“. Modely vypadají, jako by na sebe někdo doslova naházel pár věcí ze skříně a dočasně je k sobě připevnil, přivázal nebo přilepil. I přes zdánlivou nahodilost jsou modely vkusné a stylové. Součástí kolekce jsou také sandály vyrobené z odložených sneakers. Jak originálně a stylově nahodit svůj starý šatník? Poslechněte si v rozhovoru s Kristýnou Hrabánkovou.

Pár dnů po výstavě semestrálních prací Artsemestr následovaly prezentace bakalářek a diplomek. V dnešní Modeschau si představujeme dvě z nich. Dobročinnost, upcyklaci a starou techniku patchworku spojila v diplomovém projektu COOLAGE Michaela Čapková. Poslechněte si, jak do oděvu zapojila příběhy klientek pražského domova pro seniory Sue Ryder. Kromě narážky na cool a age – ve smyslu stárnutí s elegancí – je v názvu projektu zakódovaná i koláž. Všechny oděvy jsou ušité z autorských patchworků, pro které Michaela čerpala z odloženého secondhandového oblečení.

Téma udržitelnosti, ekologie a klimatické krize letos na UMPRUM rezonovalo snad ve všech ateliérech. O tom, proč zrovna teď se o udržitelnost zajímá tolik mladých designérů, jsem mluvila s Barborou Procházkovou. Barbora byla stejně jako Michaela Čapková a další diplomanti z návrhářských ateliérů zastoupená na výstavě s názvem Utržitelnost v galerii Kvalitář. Jak propojit udržitelnost, módu a byznys? Jak může návrhář tvořit udržitelněji? Barbora se rozhodla vyhnout textilnímu odpadu a nadprodukci, která je spojená s obvyklým způsobem tvorby kolekcí. Její diplomová práce Project Sapience je otevřený systém, který nabízí know-how a vyzývá k akci. Designérský kousek si ušijete sami podle návodu, který vám přijde domů poštou. Poslechněte si, jak má koncept fungovat a jakou módu nabídne.

Jak mít pořád nové stylové outfity bez nakupování nových věcí? Jak se do autorského designu zašívají staré příběhy z domova seniorů? Jaká je kolekce, která má fungovat na principu sdíleného zdroje informací? Poslechněte si v Modeschau.

Jestli vás téma udržitelné a etické módy zajímá, určitě si nenechte ujít příští díl Modeschau.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.