Uklízet odpadky může každý, říká terapeutka a dobrovolnice Petra Skavská

25. listopad 2018

Petra Skavská je psychoterapeutka a dobrovolnice v projektu Trash Hero, ve kterém se lidé snaží vyčistit planetu od plastových odpadků. Příroda přirozeně patří k jejímu životu a dobrovolnicí v projektu Trash Hero se stala ze zájmu o osud planety. Kromě toho se věnuje improvizovanému tanci, který, jak říká, nás učí naslouchat. To všechno probíraly s Patricií Strouhalovou ve studiu Radižurnálu.

Projekt Trash Hero začal v Thajsku 2013 díky Janu Barešovi na ostrově Ko Lipe. Z Thajska se hnutí šířilo do Indonésie a na Filipíny, začalo se uklízet v New Yorku i v Praze.

Za pět let se podařilo vybudovat 61 aktivních základen, kde se pravidelně jednou týdně až měsíčně uklízí po celém světě, v 11 zemích jihovýchodní Asie, ale i v České republice, Spojených státech, Švýcarsku či Zimbabwe. Do řady 118 tisíc dobrovolníků se zapojilo také 26 tisíc dětí. „Zapojení dětí funguje nejlíp a má největší potenciál pro další růst,“ raduje se Petra. Sama chodila uklízet jako těhotná, pak s dítětem v šátku a teď s ní chodí dvouletý syn.

Skoro žádné odpadky a nákup bez plastu. Zastánci zero waste šetří peníze i přírodu

03325792.jpeg

Dokážete si představit, že nevynášíte téměř žádné odpadky? Jestli netušíte, jak by se kvůli tomu vaše domácnost musela proměnit, můžete se nechat inspirovat lidmi, kteří žijí podle takzvaného konceptu zero waste. Tedy tak, aby po sobě odpadu zanechali co nejméně.

Kromě Trash Hero u nás funguje projekt Ukliďme Česko, uklízí také Český svaz ochránců přírody. „Je úžasné, že naše zájmy se podporují. Ze vzájemné spolupráce vznikla iniciativa World Clean Up Day po celé planetě, podporujeme se navzájem,“ vysvětluje Petra. Přidat se může kdokoli. „Stačí přijít na jednu z našich akcí, nebo zorganizovat úklid samostatně, nebo založit vlastní základnu. Stačí se nám ozvat a my mu se vším pomůžeme.“

Dobrovolníci z Trash Hero nosí žlutá trička, aby byli dobře vidět na plážích a aby inspirovali ostatní ke sběru odpadu. „Snažíme se motivovat k eliminaci odpadu, ke snížení jeho produkce, například v projektu nerezových lahví. Obzvlášť v Indonésii je velký problém voda, kterou tu dostanete zásadně v plastových lahvích. Snažíme se inspirovat k dalším krokům: odmítání plastových brček, jednorázových obalů na potraviny a tak dál,“ vyjmenovává Petra.

Její práce i koníček souvisí s filosofií Zero Waste, tedy snahy o život bez produkce odpadu. Sama ho vnímá jako dlouhodobý cíl, spíš směr, než jednorázovou změnu. Rozhodla se jít cestou kreativity: vyrábí šperky z plastového odpadu. „Co mě na tom baví? Že můžu vytvořit z odpadového materiálu něco, co může žít dál,“ uzavírá Petra.

Spustit audio