Ukrajinská pizzerie zaměstnává veterány a pizzu vozí až na frontu

Není třeba, aby někdo klepal na dveře. Stačí, když se k nosům ukrajinských vojáků donese omamná vůně rozpuštěného sýra, šunky a rajčatové omáčky. Přivezli pizzu!

Reportáž o tom, jak na Ukrajině vozí tradiční italský pokrm až na frontu, přináší francouzská agentura agentura.

Válka na východě Ukrajiny pokračuje a veteránů přibývá. Někteří z nich už neslouží v ukrajinské armádě, ale nasazují životy, aby svým bývalým druhům v zákopech dovezli pizzu.

„Snězte to rychle, dokud je horká a nestřílí se,“ vybízí Oleksij Kačko v neprůstřelné vestě, zatímco před několika překvapenými vojáky otevírá čtvercovou krabici. „To je pro nás?“ ohromeně se ptají usmívající se muži. „Nepřítel odsud není ani osmdesát metrů. Hádám, že to cítí taky, a už se jim sbíhají sliny,“ říká Kačko.

Třiadvacetiletý Oleksij Kačko, zvaný také Kelt, dříve sloužil v dobrovolnickém praporu Azov. Teď spolu s Bohdanem Čabanem provozuje ve východoukrajinském Mariupolu podnik zvaný Pizza Veterano.

Čaban musel po vypuknutí války v roce 2014 odejít z rodného Doněcka. Už tam provozoval kavárnu a lidé ho znali jako nejmladšího podnikatele ve městě. Následně bojoval proti separatistům v řadách partyzánského oddílu Ravlyky, česky hlemýždi. Pravda, ohledně konkrétní náplně jeho bojové činnosti panují jisté pochybnosti – ukrajinský soud mu za ni uložil trest dvou let podmíněně.

Čabaj a Kačko svou restauraci otevřeli letos v květnu. Zaměstnávají hlavně válečné veterány a lidi, kteří museli kvůli válce uprchnout ze svých domovů. Hned po zahájení provozu začali vozit pizzu na frontu, jež leží od Mariupolu asi 20 kilometrů.

Jak důležité pro vojáky jídlo je, Kačko pochopil, když sledoval americký televizní seriál Generation Kill o amerických vojácích nasazených během války v Iráku. Jednou z věcí, která jim na frontě scházela, byla horká pizza.

„Říkali jsme si, že by to mohlo být dobré, a ukázalo se, že to fakt je hodně dobré,“ poznamenává pro agenturu AFP tento vysoký muž se zářivě modrýma očima.

Nejde o peníze

Sám Kačko v bojích utržil zranění, přišel o jednu plíci. Rozhodl se, že svou veteránskou penzi využije k tomu, aby se pustil do podnikání. Spolu s Čabanem si otevřeli franšízu úspěšné sítě Pizza Veterano, kterou v Kyjevě před několika lety založil jiný veterán Leonid Ostalcev.

Veterano Pizza v Sofijské ulici v Kyjevě.

Čtěte takéPizzerie s vlastní psycholožkou. Veterán z Donbasu pomáhá druhům z války vrátit se zpátky do života

„Nejde nám jenom o to, abychom vydělávali peníze. Chceme také dát práci veteránům, pro které je dost těžké si něco najít,“ vysvětluje Kačko a dodává, že pizzerie jim pomáhá zase si zvyknout na civilní život.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko nedávno uvedl, že bojů na východě země se od vypuknutí konfliktu před čtyřmi lety už zúčastnilo přes 300 tisíc Ukrajinců. Válka si od té doby vyžádala více než 10 tisíc životů. Rusko podle AFP konflikt živí tím, že přes hranice posílá vojenské jednotky i zbraně.

Kačko a Čaban jezdí na frontu každý týden. Vozí tam vojákům pizzy zaplacené z dobrovolných příspěvků. Peníze lidé posílají on-line, můžou ale na pokrm přispět i přímo v podniku. Zájemců je prý dost. Svoje návštěvy bojové linie oba restauratéři z bezpečnostních důvodů předem oznamují vojenskému velení.

„Každý týden vojákům přivezeme dvacet velkých pizz. Vždycky vybereme jinou jednotku, střídáme je,“ vysvětluje Čaban, štíhlý muž s bradkou a čepicí s logem amerických speciálních jednotek.

Donáška až k nepříteli

Tentokrát míří do vesnice Vodjane, odkud kvůli bojům uprchli skoro všichni obyvatelé. „Vždy se snažíme, aby všechno probíhalo bezpečně,“ upozorňuje Bohdan Čaban, zatímco šlape na plyn svého zaprášeného SUV. Projíždí totiž zrovna otevřenou stepí jen 300 metrů od pozic separatistů.

V předklonu vbíhá do mělkého tmavého zákopu, ukrytého mezi vysokou travou a plevelem. Na pozici, jež je nejblíže k separatistickému území, ho ukrajinští vojáci vesele vítají. Prapor je tak blízko nepříteli, že vojáci nesmějí používat elektřinu, mobily, kouřit nebo dokonce i jen nahlas mluvit.

Příslušníci ukrajinské námořní pěchoty tisknou svým hostům ruce a děkují jim za dovážku horkého jídla. Ve srovnání s obvyklou studenou polévkou a konzervami je to vítaná změna.

Drobným zádrhelem je jen to, že pizzerie doručování svých pokrmů přímo do zákopů běžně nenabízí. Vojáci jim po jejich výjezdech občas volají a oni musí vysvětlovat, že objednanou pizzu doručí pouze na nejbližší kontrolní stanoviště.

Jídlo ale není to nejdůležitější, podotýká velitel praporu námořní pěchoty Vadym Sucharevskyj. „Když vojáci, kteří jsou neustále pod palbou a vyčerpaní nedostatkem spánku, uvidí kluka, co jim veze pizzu, uvědomí si, že nejsou sami. Zjišťují, že tu jsou lidé, kteří je podporují, modlí se za ně a dělají si o ně starosti,“ poznamenává Sucharevskyj.

Související