Ukrajinské punkerky: Už nechceme oligarchii, jsme unavené vůdci

28. únor 2014

Punková kapela Ai Laika vychází z ukrajinské DIY scény, a přestože už hrají pět let, ještě nikdy nevyrazily na tour do zahraničí. Spojili jsme se telefonicky s bubenicí Lucy, abychom zjistili, jak Majdan prožívala ona. Hc/punková komunita se do dění nijak výrazně nezapojuje a spíš mlčí. Podle Lucy je v současnosti důležitější, když budou pomáhat v nemocnicích a předávat objektivní informace, než pořádat koncerty. Mluvila také o tom, jak surreálním zážitkem může být, když vyjedete v Kyjevě půl hodiny od centra, kde lidé bezstarostně vysedávají v kavárnách a nakupují.

Účastnila ses dění na Majdanu a zapojila ses přímo do demonstrací?
Všude po městě bylo potřeba postarat se o hodně dalších věcí, jako třeba vypomáhat v nemocnicích. Museli jsme roztřídit zásoby a léky, které k nám vozili. Ve volném čase po práci jsem se snažila zapojit, jak to jen šlo. Spousta dalších lidí to dělala stejně. Je to kolektivní úsilí zahrnující nejen být v první linii na protestech, ale také zprostředkovávání informací nebo podpory pro zraněné. Je to společná snaha lidí, z nichž každý dělá něco jiného. Majdan má dokonce dobrovolnické centrum (SOS Euromaidan), ve kterém můžete nechat telefonní číslo, a když budete potřeba, zavolají vám. Je to částečně sebeorganizované – lidi viděli, že je potřeba něco dělat, tak převzali iniciativu.

Jak boje v Kyjevě ovlivnily váš každodenní život?
Naše chování to ovlivnilo od chvíle, kdy se situace ve městě náhle změnila. Protesty probíhají od 21. listopadu, byly mírumilovné a úplně legální, nešla proti tomu žádná vládní opozice. Najednou se všechno otočilo koncem listopadu. Policejní jednotky přijely bez varování, bez žádného oficiálního požadavku vyklidit náměstí. Změnilo to život lidí ve městě i to, jak se zapojovali do dění. Když spustili tu antiteroristickou akci, rozmístili po střechách snipery. Tolik lidí bylo zabito.

Naše životy to naprosto změnilo. Během posledních měsíců bylo velice těžké pracovat, protože musíte neustále číst noviny a sledovat webové servery a streamovací služby – prostě se snažíte sehnat co nejvíc informací. Rodiče vám uprostřed noci volají jenom proto, aby zjistili, jestli jste v pořádku, protože se vládní jednotky znovu pokusily vyčistit Majdan. Je to opravdu stresující.

03072146.jpeg

Bylo trochu zvláštní zvykat si na to, že když jdete ven, musíte myslet i na to, jestli by bylo pro ostřelovače snadné trefit vás díky oblečení, které máte zrovna na sobě. Neustále přemýšlet, jak se ochránit. Nebojíte se totiž lidí na Majdanu, ale policistů a titušků. Bojíte se, že vás mohou kdykoliv zmlátit nebo zatknout, protože jsou všichni tak neuvěřitelně zkorumpovaní. Nejste prostě nijak a nikým chráněni.

Co přesně tituškové dělají?
Nikdo přesně neví, kdo jsou, ale existují důkazy, že je chrání policie. Snaží se zapalovat auta, vymlacovat výlohy obchodů. Z Kyjeva stoupá kouř, a vy kdybyste zavolali policii, nikdo by stejně nepřijel. Bylo děsivé pohybovat se po městě.

Jak vypadá Kyjev mimo centrum?
Jsou tu lidi aktivně i pasivně podporující protestní hnutí, ale také občané, kteří se starají jenom o to co obvykle, jako by se nic nedělo. Je znervózňující vidět něco takového, protože lidé v ulicích umírají, a pak jedete půl hodiny od centra Kyjeva a tam vidíte někoho bezstarostně popíjet kafe a nakupovat oblečení. Hodně surreální zážitek, je pro mě složité to pochopit.

Podle všeho je vaším cílem vyměnit staré politické struktury a nahradit je nezkorumpovanými profesionály.
Hodně lidí ze zahraničí se chytlo toho, že protestující na Majdanu jsou nacionalisti a fašisti. Ne, nejsou. Je tam násilná minorita, není to ale většina. Velká část demonstrujících jsou uvědomělí a vzdělaní lidé střední třídy, kteří jsou prostě unavení tím, jak to na Ukrajině funguje. Není to hnutí jenom za to, aby byli z vlády odstraněni všichni kompromitovaní politici, ale i hnutí za úplnou změnu pravidel hry. Polovina politiků, kteří sedí v současnosti v parlamentu, plně podporovala Janukovyče. Konstantně v médiích prohlašovali, že vláda a policie neporušuje žádné zákony a v ulicích se nepoužívají střelné zbraně. Nebo že nikdo nevyhledává novináře a neútočí na ně. To všechno jsou lži, protože existují vizuální důkazy. A teď najednou říkají: „Pryč s Janukovyčem, zastavte ho.“ Nemají vůbec žádnou zodpovědnost za to, co říkají a co dělají. Pořád ještě nebyl nikdo potrestaný. Neexistuje jenom jedna jediná osoba, na kterou ukázat. Je to celý zkorumpovaný systém a my se to snažíme změnit.

Zapojila se nějak aktivně hc/punk scéna do dění?
Abych byla upřímná, já a lidi, co znám, nedělají moc z pozice někoho, kdo hraje v kapele, nebo z pozice umělce obecně. Co já vím, byl jeden solidární koncert. Jeho hlavním cílem bylo shromáždit peníze na jednoho ze studentů zadržených během demonstrací. Je ale hodně dalších věcí, které mají přednost, takže se nedá říct, že by komunita v tomto směru vyvíjela víc iniciativy. Ti samí lidé se totiž zapojují jinak, třeba šířením objektivních informací, pomáhají v nemocnicích nebo lidem, kteří byli zbiti milicemi a policií. Řekla bych, že všechno tohle ještě přijde. Fakt, že hc/punk scéna byla svým způsobem zticha, vyvolává také otázku, jestli je vůbec schopná nějak reagovat.

15. března máte s Ai Laika hrát na koncertu pro podporu západoukrajinské punkové scény, který jste kvůli demonstracím už několikrát zrušily.
Koncert nebude v Kyjevě, ale v malém městě přímo na západě Ukrajiny. Už jsme ho odložily dvakrát. Měly jsme tou dobou víc akcí, musely jít stranou. Bylo to zkrátka složité, protože se v Kyjevě všechno měnilo tak rychle. Posledně to bylo odloženo kvůli tomu, že pořadatelé jeli pomáhat do hlavního města. S tím, jak se to uklidňuje, bude jednodušší něco dělat. Majdan je zjevně hlavní téma, které se dotýká každého na Ukrajině, ať s ním souhlasí, nebo ne. Já se osobně těším, až se budu bavit s lidmi i jinde po Ukrajině o tom, co si myslí. Je to teď důležitější než kdy jindy.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.