Ultrapravicový milovník armády s homofobními názory. Koho si Brazilci zvolili do svého čela?

2. listopad 2018

„Není to úplně netypický Brazilec. Je to bílý muž, bývalý vojenský důstojník, který má jisté sympatie k vojenskému režimu. Myslí si, že by se mělo vládnout tvrdou rukou,“ popisuje nového brazilského prezidenta někdejší zpravodaj Českého rozhlasu v Latinské Americe David Koubek. Jair Bolsonaro se netají tím, že je hrdým homofobem. Protesty vyvolaly i jeho urážlivé výroky na adresu žen nebo černochů.

„Je to člověk, který říká pro mnohé lidi nepřijatelné výroky. Na druhou stranu jsou to výroky, které bychom možná někde v hospodě u piva řekli taky. On si ty politicky nekorektní slova dovolí říct na veřejnosti, protože ví, že spousta lidí na to slyší. A říká to upřímně. Lidé mu to věří,“ doplňuje Koubek.

Jair Bolsonaro je přesvědčený o tom, že nejlepším řešením je silou zavedený pořádek. Například prostřednictvím policejních a armádních složek, které by podle něj měly mít volnější ruce při zásazích. Nový brazilský prezident také slibuje, že lidé budou mít snazší přístup ke zbraním. „Je to opravdu obdivovatel vojáků v politice. Obdivoval jak brazilskou vojenskou diktaturu, tak i – a to bude hodně důležité i s ohledem na jeho zahraniční politickou orientaci – chilskou vojenskou diktaturu,“ říká politolog Radek Buben.

Brazilky V Londýně protestují proti zvolení Bolsonara do čela státu

„Současně obdivuje Spojené státy, což nebývá u latinskoamerických nacionalistů tohoto typu obvyklé. Taktéž obdivuje Izrael, kde ho fascinuje zejména represivní stránka izraelského státu. Bolsonaro je politický turista, který vždycky v politice vzhlížel primárně k silným mužům. V roce 1999 dokonce pochválil Huga Cháveze, což z jeho dnešního pohledu může vypadat kontraintuitivně, ale on ho tenkrát opravdu považoval za silného muže, který – stejně jako on – říká tu pravdu, které se ostatní bojí,“ popisuje Buben.

Kdo jsou jeho voliči?

Brazílie je zemí, která se stále nachází v nejhlubší ekonomické krizi ve svých dějinách. Potýká se s násilnou zločinností, drogovými válkami, ale také s vysokými daněmi a špatným zdravotnictvím.

Bolsonaro se ve svém programu zaměřil především na bezpečnost a boj proti korupci. Sám se navíc za posledních sedm volebních období nenamočil do žádné kauzy. V kampani mu pomohly také sociální sítě, kde zafungovala zkratkovitá populistická hesla.

Demonstrace příznivců brazilského prezidentského kandidáta Jaira Bolsonara

„Jair Bolsonaro dokázal jednu věc. On byl jedinou alternativou k levicovému kandidátovi (bývalý starosta Sao Paula Fernando Haddad, pozn. red.). Chopil se pravicové kandidatury a jiné pravicové síly mu uvolnily místo. Tím pádem ho legitimizovaly. Establishmentové pravicové síly se ho nebojí,“ vysvětluje Radek Buben.

„Druhou věcí je, že brazilská levice je velmi zdiskreditována. Strana pracujících, která vládla zemi od roku 2002, najednou v Brazílii začala budit nenávist. Bolsonaro byl volen především vzdělanějšími, bílými a bohatšími Brazilci.“

David Koubek přirovnává polarizaci brazilské společnosti k té české. „U nás se často mluví o pražské kavárně. V návaznosti na Fernanda Haddada bych řekl, že v Brazílii existuje něco jako saopaulská cyklodílna. To jsou mladí levicoví intelektuálové, kteří ale byli nakonec ve městech v menšině.“

Brazilský Trump? Těžko

Světová i česká mainstreamová média často označují Bolsonara za „brazilského Trumpa“. Podle Davida Koubka to není relevantní označení. „Je to podobné, jako když on sám říká ty své jednoduché návody. Je to zkrátka jen taková nálepka, abychom si zhruba představili, jaké budí kontroverze.“

Co má svět očekávat od Jaira Bolsonara v oblasti ekologie? Jak se změní život LGBT komunity a co mají očekávat odpůrci nového prezidenta? Poslechněte si celý rozhovor!

autor: Filip Titlbach
Spustit audio