Umělá inteligence vychrlí nápady na povídku za pár sekund, říká autorka projektu Digitální spisovatel

20. prosinec 2021

Projekt Českého rozhlasu s názvem Digitální spisovatel propojuje autory z masa a kostí s umělou inteligencí. Aktuální, druhá série povídek ukazuje, v čem má současná umělá inteligence oproti lidem navrch a kde naopak zaostává. „Se vztahovými dramaty si AI stále neporadí, dělají jí problém niterné lidské dialogy a pocity. Umí ale velmi dobře generovat specifické nápady a zajímavé jazykové zápletky,“ shrnuje autorka celého konceptu, producentka ČRo Anna Vošalíková.

Podle spisovatele Pavla Bareše je předností spolupráce s umělou inteligencí rychlost a kvantita: „Zmáčknete enter a v řádech jednotek, maximálně desítek sekund dostanete obrovskou spoustu nápadů na povídku.“ K momentu, kdy bude beletrii psát za lidi software kompletně, se ale podle Bareše ještě rozhodně neblížíme.

„Nemyslím, že by to dokázalo vytvořit stylisticky dobrý příběh. My jsme v rámci Digitálního spisovatele pracovali s rozsahem několika stránek, ale nejsem si vůbec jistý, že by současná verze téhle umělé inteligence dokázala udržet informaci na delší stopáži a s větším množstvím postav.“ Ze spisovatele se tak při spolupráci s umělou inteligencí stává hlavně editor.

digitalni_spisovatel_1920x1080_PB.jpg

Rozpoznat při poslechu výsledných audiopovídek pasáže, které napsal člověk a které umělá inteligence, je někdy nemožné a jindy zase naprosto jasné, jako třeba v povídce Biancy Bellové Trable v Katánii. „V jedné chvíli jedna z ženských postav cosi ‚utrousí pod vousy‘, načež ji umělá inteligence později přiměje, aby si ty vousy ostříhala,“ popisuje se smíchem Vošalíková.

Nechtěně vtipnou situaci ponechal ve své povídce i Bareš: „Bavil mě moment, kdy umělá inteligence mimoděk zmíní, že si detektiv sundal kabát a klobouk a ukázalo se, že pod ním má kabát a klobouk.“

V čem se liší první série projektu Digitální spisovatel od aktuální druhé? Jak oslovení literáti s umělou inteligencí komunikovali a jak vznikaly výsledné povídky? Ve kterých oblastech se umělá inteligence oproti předchozí verzi výrazně zlepšila? A proč by člověk měl chtít spolupracovat na svém literárním díle právě s umělou inteligencí? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.