Umělecké dílo na budově ústecké Fakulty umění a designu vzbudilo vášnivé reakce na sociálních sítích

29. leden 2019 14:32

Už na první pohled zaujmou velké žluté plakáty na tmavě červené budově Fakulty umění a designu v Ústí nad Labem. Jsou tam už od října. Až teď ale vzbudily velký ohlas na sociálních sítích.

Jde o pět žlutých plachet s nápisy „Když vraždili Židy, mlčel jsem, „Když vyháněli Němce, mlčel jsem“, „Když mlátili Romy, mlčel jsem“, „Když odmítali uprchlíky, mlčel jsem“, „Když přišli pro mě, už všichni mlčeli“.

Fotografii nápisů na budově fakulty 24. ledna zveřejnil na svém Twitteru i Facebooku novinář serveru Seznam Zprávy Radek Nohl s prostou poznámkou, že univerzitě v Ústí děkuje. Vyvolal tím úplnou smršť reakcí na sociálních sítích.

Rozruch se strhl zejména kolem nápisu o uprchlících. Na sociálních profilech Radka Nohla se objevily desítky komentářů – některé nápisy označují za bláboly studentů s vymytými mozky, další vyjadřují nesouhlas s přijímáním imigrantů, jiné zase komentují i historické znalosti studentů v tom smyslu, že například netuší nic o vypálení Lidic, nebo se nezmiňují o útocích uprchlíků v Evropě a podobně.

Děkan fakulty Pavel Mrkus vydal prohlášení k těmto plachtám, ve kterém uvádí některé informace na pravou míru – chce tak předejít dalším útokům na školu, studenty a také mylným výkladům.

Především upozorňuje na to, že nápisy nevymysleli studenti, a nejde tedy o nějaké jejich politické prohlášení. Jde o dílo slovenské umělkyně Ilony Németh, která je zároveň profesorkou na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě.

Podle děkana Mrkuse se inspirovala dílem německého protestantského teologa Martina Niemöllera.

Velké žluté plakáty se objevily nejen na budově Fakulty umění a designu v Ústí nad Labem

Dílo je součástí podzimního cyklu několika výstav a děl k 25. výročí uměleckých studií v Ústí pod souhrnným názvem „Monumentální topografie“.

K samotným reakcím na sociálních sítích děkan Pavel Mrkus řekl: „To jsou reakce, řekněme, z určitých politických kruhů. Jsou jistým způsobem zabarvené a víme, že ty názory ve společnosti, ve které se pohybujeme, tady jsou. Proto mě to nějak zásadně nepřekvapuje. Je to jen obnažená část toho názorového spektra, která tady existuje. Rozhodně ty reakce nejsou důvodem k tomu, že bychom ty plakáty z budovy sundávali.“

Doplnil také, že podobná umělecká díla by měla vzbuzovat debatu ve všech vrstvách společnosti, což se v tomto případě podařilo.

autor: hau
Spustit audio

Související