Umělý jazyk, který pozná stáří whisky a muzeum šmírování. Budoucnost je tu, říkají Mikrovlnky

9. srpen 2019

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky loví ty největší škeble ze zpravodajské zátoky. Již tradičně přinesly pouze ty nej zprávy z celého známého vesmíru, ale i z Brna, kterým je Zuzana posedlá. Nutností bylo probrat existenci umělého jazyka, který pozná stáří whisky, a ruského pravoslavného duchovního, který mluvil s duchem Darwina.

Mrtvý vědec ruskému odpůrci darwinismu údajně svěřil, že se za svou teorii stydí a že je neplatná. Náhoda? Nemyslíme si. Zuzana na této zprávě ocenila zejména originální volbu důkazního materiálu. Vyvracet tvrzení o mluvící mrtvole se dá totiž jen těžko. Ivanu rozveselila zpráva z pokrokového Islandu, kde vzniklo malé muzeum šmírování. Zuzanu zpráva moc nenadchla, protože šmírování skrze okna provozuje už léta.

Nebyly by to Mikrovlnky, aby nezmínily Brno. Tam nastala lapálie s reflexními vestami záchranářů, ve kterých se hrozně zpotili. Šéfka jim koupila nové, které nyní testují. A tak to máme rádi.

Je mezi těmito zprávami nějaká souvislost? Není a Mikrovlnkám to vůbec nevadí.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.